zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

29.3.2004 RUBRIKA: Tištěná média

Blesk je bulvár, my jsme lidové zpravodajství
Řekli a napsali o bulváru v posledních pěti dnech (Hvížďala, Zuna, Viewegh, Zagorová, Wohnout, Matuš, Chinaski)


Česká média jsou dlouhodobě nemocná - rozhovor Pavla Kosatíka s Karlem Hvížďalou, Hospodářské noviny 29.03.2004

  • Dnešní doba je ale jiná právě tím, o čem jsme mluvili: nadvládou médií. A výsledkem této "medializace" je, že lidé žádají spíš zábavu než informace.
    KH: Tvrzení, že informace se má podávat tak, aby se při tom člověk zasmál, je jedna z nejnebezpečnějších iluzí dnešní doby...
  • Pokud by růst infozábavy u nás dál pokračoval, co očekáváte?
    KH: Budou-li noviny jenom bavit, přestanou sloužit jako zdroj informací. Čtenáři je potom začnou hledat v zahraničních médiích. Já už to tak dneska dělám. Infozábava je simulakrum, které informaci jen předstírá, tedy lže.
  • Co s těmi, kterým to nevadí?
    KH: Pro ty bude mít růst infozábavy trpký výsledek: nebudou-li mít kde získat relevantní informace, nebudou o sobě moci rozhodovat. Problém je, že naši politici toto ohrožení nevnímají, nebo jim vyhovuje.
  • V čem dělají politici největší chybu?
    KH: Třeba v tom, jak nahrávají privatizaci veřejnoprávní televize. Nechápou, že tím podkopávají půdu hlavně sobě. První, kdo bude ohrožen, budou oni. Až moc přejde na mezinárodní korporace, z politiků budou bezvýznamní, ale díky úplatkům bohatí hráči. Jde o to, aby si nejen vydavatelé, ale celý národ uvědomili, že noviny nejsou jenom byznys, ale že mají svou společenskou roli, která v nové době dokonce roste. Média v posledním půlstoletí fungovala na principu "já ti dám informace, ty mě zviditelníš v novinách". Tato hra ale už v globální společnosti nefunguje. Představitelé korporací si vůbec nepřejí, aby se o nich mluvilo! Jenom z úkrytu se dá politikům úspěšně diktovat. Nezávislá a veřejnoprávní média jsou posledními spojenci politiků, kteří to odmítají vědět.

    Už nejsem na straně Železného - rozhovor Silvie Blechové s Pavlem Zunou (TV Nova), Lidové noviny 27.03.2004

  • LN: Sledujete bulvár?
    PZ: Blesk čtu. Mám na stole denně noviny. Ale časopisy jako Spy ne.
  • LN: Posouvá se hranice, co je ještě únosné?
    PZ:Posouvá. Už i věcná podstata článků je někdy vymyšlená. Myslím si, že by za to novináři měli být trestně odpovědní. V okamžiku, kdy napíšou prokazatelnou lež. Ne vydavatel, ale ten konkrétní člověk, který to napsal, by měl mít trestní odpovědnost. (....)
  • LN: Zlepšila se pověst zpravodajství Novy v průběhu let?
    PZ:To byste spíš měla říct vy.
  • LN: Já to chci slyšet od vás.
    PZ: Já myslím, že jo.
  • LN: Nebo jsou kritici už unavení pořád se k tomu vyjadřovat...
    PZ:Nevím. Já vám řeknu, o co jsem se já snažil. Snažil jsem se udržet čísla, která byla impozantní, a zároveň aby to bylo obecně uznávanější ve smyslu, že to není jen prvoplánový bulvár. Nebo se opravdový bulvár ještě víc zbulvarizoval, takže nás to posunulo někam do středu. To je otázka. Ale pořád tvrdím, že mezi námi a Bleskem je obrovský rozdíl. Blesk je bulvár, my jsme lidové zpravodajství.

    O Klausovi už mluvit nechci - rozhovor Jindřicha Šídla a Petra Šimůnka s Michalem Vieweghem, MF DNES 27.03.2004

  • Vy bulvár kvůli publicitě nepotřebujete? V archivu se dají najít vaše rozhovory například s Nedělním Bleskem.
    MV: Není to tak, že bych volal do Blesku, jestli by mě náhodou nevyfotili. Zájem přichází z druhé strany a já si s tu větší, tu menší sebekázní stanovuji hranici, kdy rozhovor dát a kdy ne. Když mi volají z Peříčka, odmítám to. Já vlastně nic nemám proti normálnímu bulváru, který drbe. Ale nesmí bejt hnusnej a zlej. (..)
  • Může se člověk, který prodává knížky v desetitisícových nákladech, obejít bez publicity tohoto typu? Špatná reklama taky reklama, a dostanete se tak k nezanedbatelné části čtenářské obce.
    MV: Já ale nikdy nezastíral, že podle mě nestačí napsat román a čekat se založenýma rukama na strhující úspěch. Spisovatel musí dávat rozhovory, nesmí se stydět jít do televize. Nejsem v tomhle smyslu puritán. Mám ale svoje limity: nechodím do estrád, soutěží, chodím do talk-show...
  • Pořad Nikdo není dokonalý, kde jste byl nedávno hostem, snad není estráda?
    MV: To je hranice: sedíte za stolem a mluvíte. Říkal jsem jim, že nevím, jestli jsem vhodný účastník, a oni mi říkali: byl jste v Banánových rybičkách, tak proč ne k nám?
  • - Máte přímo ve smlouvě s vaším nakladatelem, jak musíte vycházet publicitě vstříc?
    MV: Můj nakladatel je zároveň můj kamarád, takže to vše funguje hlavně na džentlmenské dohodě. Bude to znít namyšleně, ale moje postavení je takové, že si spíš hlídám četnost rozhovorů. Snažím se žádostem o rozhovory vyhovět, ale nedávám je těm, kteří mě urážejí. A to se netýká jen bulváru, to se může týkat i seriózního týdeníku Týden, který mě zařadil do galerie českého kýče vedle Petra Šabacha a trpaslíků na hranicích. Tak jsem si s nimi dal rok výchovnou pauzu.

    Odmítám si připouštět bezmoc - s Hanou Zagorovou hovoří Hana Höschlová, Květy 25.03.2004

    Devítinásobná Zlatá slavice Hana Zagorová (57) přiletěla z Londýna jen na skok vyřídit pár důležitých věcí. Třeba zašla na oběd s Helenou Vondráčkovou, protože bulvár napsal na titulní straně, že Hanka chce Heleniny miliony. Není to pravda, a když se vše vysvětlilo, vrátila se zpěvačka zase do ostrovní říše, kde má její manžel Štefan Margita 1. dubna v Covent Garden premiéru Šostakovičovy Lady Macbeth.
  • Opravdu nechceš Heleniny miliony?
    HZ: "Ne. Nikdy jsem nepotřebovala cizí peníze, vždycky jsem si uměla vydělat vlastní. Vůbec nechápu, jak to mohl někdo napsat, protože já jsem poskytla hezký rozhovor o tom, že jsem byla čtvrtá na Slavících a že chystám turné. Články autorizuju, i tenhle mi autoři opravdu poslali. Mluvila jsem v něm nejen o zpívání, ale i o životním stylu. A hlavně o bylinkách, které mi za poslední rok a půl moc pomohly. Až jsem se bála, jestli to nezakřiknu. Materiál prostě vyzněl mile. Jenže na první stránce k tomu pak byly dva titulky, které byly hrozné a s písmenky uvnitř naprosto nesouvisely. Vůbec nejhorší je, že jsem ty noviny ani neviděla, takže se zprávy o tom dovídám jen z doslechu."
  • Titulky fakt nebyly moc dobré.
    HZ: "Samozřejmě. Hned jsem Heleně napsala textovku, že jsem s dotyčnými novináři o ní vůbec nemluvila. Že naprosto nechápu, jak k tomu spojení nás dvou došlo. Helena mi okamžitě odepsala, že má noviny na stole před sebou a že ten titulek skutečně nevyznívá dobře. Domluvily jsme se, že přijedu do Prahy a zajdeme si spolu na oběd. A potom že to pustíme z hlavy. Myslím, že kdybych na ten článek reagovala v oněch novinách, ještě jim připravím další soustíčko a pomůžu prodat náklad. Navíc jsem se přesvědčila, že ani autorizace není záruka toho, že vyjde, co jsem schválila."

    (poznámka mš: setkání Hany Zagorové s Helenou Vondráčkovou zachytil příspěvek v pořadu TV Nova Střepiny v neděli večer 28.3.2004, v němž v režii redaktora Tuny byl deník Blesk postaven na pranýř.)


    Trochu závidíme Gottovi - rozhovor Renaty Kalenské se členy kapely Wohnout Matějem a Janem Homolovými, Lidové noviny 27.03.2004

  • Honza: Spousta lidí se do toho dostane, aniž to předtím chtěla. Proto jsem chápal Richarda Krajča, kterého štvalo, že se v něm rýpou. Co můžeš dělat, když o tobě bulvár spouští pořád kachny? Maximálně můžeš volat denně do redakce a vyhrožovat, že jim přijdeš rozbít hubu. Mně se z toho vážně zvedá žaludek. Někomu se stane tragédie, třeba mu umře syn. A bulvár si z toho udělá sólokapra! Měl by mít nějakou hranici slušnosti. Ale nemá ji.
  • Matěj: Přesně tak. Z tohohle se mi zvedá kufr. Nechci vypadat jako Miloš Zeman, ale bulvární novináři... Třeba už zmíněný Krajčo - před jeho barákem stojí fotograf s foťákem několik dní! To je fakt žumpa.

    S chlapem jsem nikdy nespal! - rozhovor s Bohušem Matušem, Květy 25.03.2004

  • Narážíš na nařčení, že jsi homosexuál?
    BM: "Ano, poškodilo mě to. Můžu odpřísáhnout na smrt celé své rodiny, že jsem nikdy poměr s chlapem neměl, a velice mě ta pomluva uráží. I když si homosexuálů vážím jako všech slušných lidí. Jsou mezi nimi dobří a špatní lidé, jako je tomu všude na světě. Vím přesně, jak k tomu nařčení došlo. Odmítl jsem jednoho homosexuála, stylistu Daniela Procházku, který se hodně pohybuje ve společnosti, a on začal všude rozhlašovat, že jsem s ním spal. V podstatě se tím zviditelnil. Poznali jsme se při natáčení pořadu Lucie na bílo a on mi sdělil, že se do mě zamiloval. Nebral jsem to vážně a pozval jsem ho dokonce na kafe. Jenže on mi pak napsal esemesku, jak to tedy s námi dál bude. Přišlo mi zbytečné na tu otázku vůbec reagovat a dodnes lituju, že jsem podcenil vážnost situace. Odmítnutí a můj nezájem se dál bavit vedly k tomu, že dotyčný všude rozhlásil, že jsme spolu spali. A bulvár tuto informaci náležitě využil proti mně, protože to bylo docela tučné sousto. Mě ale neuvěřitelně poškodilo. Pošpinilo mě to nejen u homosexuálů, kteří se zlobili, že zapírám, ale i u lidí, kteří trpí předsudky. Dokonce se to projevilo na počtu mých vystoupení."

    Chinaski nehrají jen kvůli cenám - rozhovor Petra Marečka v moravské příloze MF DNES 25.03.2004

  • Bulvár se vám na rozdíl od jiných figur českého showbyznysu vyhýbá. Jste rádi?
    CH: Bulvár se nám vyhýbá, protože se vyhýbáme my jemu. Naše nesympatie jsou oboustranné. Jsme pro ně nezajímaví, protože se věnujeme pouze hudbě a nevytváříme umělé aféry pro zvýšení zájmu o nás. Jeden plátek se pokusil sepsat smyšlenou historku o tom, jak využívám přízně fanynek a po koncertě si je vodím domů, ale byl to takový blábol, že jsem se musel smát. Chtěli mě jen vyprovokovat, abych se bránil a oni potom měli o čem psát. Někdo má ten umělý rozruch kolem své osoby rád, pro někoho je to vlastně jediné, co dělá, pro mě je to ztráta času. Howg!
    | nahoru |

    CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2001 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
    Copyright © Milan Šmíd