zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

28.6.2004 RUBRIKA: Informace, glosy, polemiky

Špidlova demise a česká média

Před čtrnácti dny jsem po eurovolbách napsal: "Začíná to být zajímavé… A teď se pánové politici občanům předveďte." Zatím to jejich předvádění má docela solidní úroveň a jsem zvědav, jak bude pokračovat dál.

Po sobotním hlasování na zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD premiér Vladimír Špidla podal demisi důstojně, i když mu v předchozích dnech trochu ujížděly nervy. Mám na mysli jeho obviňování Miloš Zemana ze vzniklé situace, čímž nahrál bývalému předsedovi ČSSD na smeč. Překvapilo mě, že se Vladimír Špidla na poslední chvíli snížil k zemanovským metaforám, když v sobotním Právu napsal, že "za branami Lidového domu pobíhají Modrá stvůra a Rudá zombie", a že úkolem sociálních demokratů je občany před těmito strašidly ochránit. Strašení nepomohlo, a nebyl to Špidlův styl.

Dosavadní reakce dalších hráčů této politické hry - mám na mysli Špidlova nástupce Grosse, koaliční partnery a opoziční ODS - byly zatím racionální, bez osobních invektiv a škodolibostí. Ty obstaral v dostatečném počtu Miloš Zeman, kterého na Vysočině v předstihu navštívil Alexandr Kramer z deníku Právo pro dvoustránkový rozhovor 26.6. "Vracet se chtějí neúspěšní politici. Já se vrátit nechci, říká Miloš Zeman" a redaktor ČT Milan Šíma s Milošem Čermákem pro pořad Bez obalu, který ČT1 přesunula v neděli 27.6. z poledne na večer, kde ovšem musel čelit konkurenci fotbalového Eura Česko-Dánsko a novácké SuperStar.

O tom, jak Kramer věrně a neautorizovaně tlumočí své rozhovory s politiky, jsem kdysi dávno psal v Louči. Invektivy, kterými Miloš Zeman Sašu Kramera v průběhu interview počastoval, vyprovokovaly publicistu Bohumila Doležala ke glose s názvem Zvíře.

Miloš Čermák zužitkoval zážitky z natáčení na Vysočině v rubrice rodných Lidových novin "Úhel pohledu": "Nepodceňujte důchodce M.Z." Jak se ukázalo, Miloš Čermák důchodce M.Z. spíše přecenil. Pravda, rychlý vůz vyslaný z Prahy nakonec Miloše Zemana na Ústřední výkonný výbor v sobotu skutečně dopravil, leč o zahájení nějaké "sametové revoluce" (Čermák) nebo o odstartování obrody sociální demokracie nemohla být řeč.

A tak nyní napjatě čekám na první kroky prezidenta, které budou následovat po oficiálním podání demise vlády ve středu nebo ve čtvrtek. To proto, že bych si přál, aby Václav Klaus nepodlehl pokušení překročit hranici svých kompetencí ústavního činitele, jehož úkolem je sjednocovat a nikoli rozdělovat, a jenž má na prvním místě hájit zájem státu a demokracie, a nikoli jeden jediný politický názor. Právě příklad jeho předchůdce by ho snad mohl poučit o tom, že když se tato hranice překročí, může to být kontraproduktivní.

Myslím, že tuto nadstranickou roli zatím poměrně dobře sehrávají česká mainstreamová média. Nezdá se mi, že by někomu vysloveně fandila, posuzují věc hlavně z hlediska fungování státu. Podle toho, co stačím sledovat, dávají prostor všem komentátorům a politologům nejrůznějších směrů, kteří cítí potřebu se ke vzniklé politické krizi a k jejím peripetiím vyjádřit. Jiří Pehe to dnes učinil hned dvakrát: v deníku Právo "Po Špidlovi přichází nejistota" a v Lidových novinách "Předčasné volby? Ne, vládu odborníků".)

Protože Louč mi slouží také jako zápisník a archiv, uvádím texty titulků na prvních stranách: MF DNES: Konec Špidlovy vlády, Lidové noviny: Gross jedná o nové vládě, Právo: Špidla padl, přichází Gross, Hospodářské noviny: Gross se pokusí sestavit vládu. V bulvárním Blesku stála vládní krize (Špidla to položil, střídá ho Gross) až na druhém místě za fotbalem (A teď zlato! s podtitulky: Česko - Dánsko 3:0. Národ šílí. Hoši děkujeme).

Sobotní demise Vladimíra Špidly ovlivnila média ještě v jednom ohledu. Diskusní pořad Otázky Václava Moravce s hosty Stanislavem Grossem a Miroslavem Topolánkem se včera mimořádně přesunul z večerního na polední vysílací čas. Dnes vedení ČT oznámilo, že včerejší experiment se stane trvalou změnou. Od příští neděle bude Václav Moravec v pravé poledne soutěžit s nováckou Sedmičkou.

| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2001 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd