zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

30.8.2004 RUBRIKA: Informace, glosy, polemiky

Média posledního srpnového týdne
(důvěra pro vládu, Klaus a média, aféra Kořistka)

Zatímco Louč si vzala dovolenou, Česká televize přenášela v úterý odpoledne 24.8. rozpravu Poslanecké sněmovny před hlasováním o důvěře pro novou vládu premiéra Grosse.

Jak se dalo očekávat, v okamžiku, kdy se před sedmou ve Sněmovní vypnuly kamery, aby se dostalo na běžný večerní program ČT1 (neboť ČT2 obsadila na dva týdny aténská olympiáda), epický a polemický zápal poslaneckých vystoupení okamžitě vychladl.

Ale i tak se rozprava protáhla do pozdních večerních hodin. Výsledky hlasování oznámil předseda Sněmovny až ve 22 hodin, což zajisté způsobilo vrásky na čele editorům deníků pracujícím v časové tísni tiskárenských uzávěrek. Fakt, že pro MF Dnes byla z hlediska palcových titulků na první straně (pdf) důležitější Šebrlova zlatá medaile v desetiboji než vyslovení důvěry parlamentem Grossově vládě, je možné vyložit si různým způsobem.

Buď tím MF Dnes demonstrovala svůj záměr pohybovat se od pomyslného mainstreamového středu směrem k populistickému bulváru, nebo se Šebrle dostal do čela shodou okolností, když nebyl čas nebo možnost předělávat v půl jedenácté večer layout titulní strany, na níž dominovala Šebrlova fotografie.

Pro srovnání uvádím odkaz na první stranu Lidových novin (úvodní titulek: Grossův kabinet dostal důvěru., Šebrle až na druhém místě).

x x x

Kdyby byl prezident Václav Klaus hráčem při volejbalovém zápase novinářů proti politikům, dalo by se říci, že proti novinářskému smeči postavil pohotový blok. Na komentář Daniela Anýže "K horizontům na kombajnu" v Hospodářských novinách v pátek 27.8. Václav Klaus již dnes odpověděl glosou "Kritizují obraz, který stvořili." (HN) (rychlejší odkaz www.klaus.cz). Uzavírá ji slovy: "Sami novináři si z mého programu vybírají ty barvité a často nedůležité věci a pak obraz, který stvořili, kritizují jako můj údajný rafinovaný styl."

Otázkou však zůstává, zda Daniel Anýž skutečně smečoval, protože on spíše uznale chválil. Doslova: "Není českého politika, který by snadněji zvládal abecedu jednání s médii. Abecedu, k jejímž prvním písmenům patří fakt, že dobře zinscenovaný obraz vyváží tuny slov."

x x x

Pro úplnost je třeba dodat, že minulý týden v médiích ještě doznívala kauza „vedoucí Úřadu vlády Pavel Přibyl“, k níž jsem se vyjádřil minulý pátek, a že se rozvíjela kauza „údajně uplácený poslanec Zdeněk Kořistka“, která zatím kulminovala duelem poslanců Vlastimila Tlustého (ODS) a Lubomíra Zaorálka (ČSSD) na úterní schůzi Poslanecké sněmovny.

Podle Zaorálka je hlavní problém v tom, že "není zřetelné, kde vede ta hranice mezi tím, co je dovoleno a co ne." Podle mého názoru tu hranici nestanoví zákon, ale spíše politická kultura a etika. Často vzpomínám na aféru Bamberg, při které Miloš Zeman trapně zatloukal, protože si byl vědom toho, že jeho jednání v roce 1995 s Janem Vízkem o získání peněz mělo charakter kupčení s důvěrou, kterou voliči sociálním demokratům dali. Jeho mladší kolega Karel Machovec naopak všechno novinářům o Bambergu vyzvonil, protože se domníval, že taková jednání jsou pro politickou stranu legitimní a normální.

Před dvěma měsíci, tedy na počátku vládní krize a ještě před rošádou Bielesz/Kořistka, jsem čtenářům Louče připomněl jeden historický příběh ze sousedního Německa pod titulkem Když poslanci mění dresy.

x x x

Přesně před rokem zavedly Hospodářské noviny rubriku Errata (Chyby a vysvětlení), v níž se uvádějí na pravou míru chyby a překlepy z minulých vydání tak, jak je to u seriózních deníků na celém světě běžné.

Už několik dní však marně čekám na to, kdy HN opraví popisek "Britský premiér odpovídá v uprchlickém táboře na otázky reportérů." k fotografii, na níž není Blair, ale britský ministr zahraničí Jack Straw. Ve stejném vydání z 25. srpna jsem se například dočetl, že cyklistický bodovací závod jednotlivců se jede "na 40 kol, což znamená 160 kilometrů." Nevšiml jsem si, že by dráha velodromu byla 4 kilometry dlouhá. Chybovat je lidské, ovšem čtenář by neměl být ponecháván v omylu.

| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2001 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd