zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

5.1.2006 RUBRIKA: Články v médiích

Stránka Média
EKONOM 5.1.2006

Murdoch vs. Berlusconi

Koncem prosince Evropská komise (EK) oznámila, že začala vyšetřovat nedovolenou státní podporu, kterou poskytla italská vláda terestrické digitální televizi. Jedním ze stěžovatelů byla satelitní Sky Italia, kterou dnes kontroluje News Intl. Ruperta Murdocha. Zjednodušeně se dá říci, že Murdoch žaloval v Bruselu na Berlusconiho.

Předmětem stížnosti jsou dotace poskytované italskou vládou v letech 2004-5 při nákupu set-top boxů pro příjem terestrické digitální televize. Pravidelné digitální vysílání začalo v Itálii v lednu 2004. Loňský státní rozpočet na podporu jeho rozšíření vyhradil 110 milionů euro a do dnešního dne italský stát na dotace vynaložil údajně již 200 milionů euro.

EK na jedné straně nic nenamítá proti tomu, aby přechod z analogového na digitální terestrické vysílání stát podpořil, ovšem za podmínky, že tato podpora nebude nikoho diskriminovat a bude technologicky neutrální.

EK například schválila subvencování digitálních projektů v Rakousku, jejichž součástí byly také dotované set-top boxy. EK souhlasí i s tím, aby vlády přispívaly na provoz přechodného období, ve kterém vysílatelé musí souběžně platit analogové a digitální vysílače.

Dotace Berlusconiho vlády zlevňující interaktivní set-top boxy však technologicky neutrální nebyly. Dotované přístroje se daly využít pro terestrickou i kabelovou digitální televizi, nikoli však pro digitální satelitní vysílání.

Komisařka EU Neelie Kroesová uvedla, že státní podpora se musí vyhnout nežádoucímu narušení hospodářské soutěže mezi terestrickými, kabelovými a satelitními platformami. Podle jejích slov v italském případě: „podpora zřejmě pomáhá dosavadním terestrickým provozovatelům, aby vstoupili na trh placené televize.“

Mezi tyto provozovatele patří především Berlusconiho Mediaset, který v digitálním vysílání nabízí něco, co Murdochova satelitní televize zatím neumí – výběrové placení pay-per-view, tj. placení za jednotlivé pořady podle vlastního výběru, které může přijít diváka laciněji, než měsíční paušály za služby Sky Italia.

Nova se zotavila - Na jak dlouho?

Až do letošního srpna se týdenní průměrná sledovanost televize Nova jen zřídkakdy dostávala pod 40 procent podílu na publiku. Stávalo se tak jen v době olympiád a populárních mistrovství světa, která nabízela divákům Česká televize. Reality show VyVolení situaci pronikavě změnila. Sledovanost Primy se zvedla o 5-6 procent a o stejný podíl diváků Nova přišla. Poté, co VyVolení na Primě a Big Brother na Nově vyhlásili své vítěze, se poměry vrátily do starých kolejí. Ve třetím prosincovém týdnu se TV Nova dostala opět nad čtyřicetiprocentní hranici a o týden později její podíl na publiku dosáhl hodnoty 43,61 procent.

TOP TV v Praze pokračuje

United Teleshop sro., provozovatel teleshoppingového kanálu TOP TV šířeného kabelovými sítěmi a internetem, získal další krátkodobou licenci k vysílání na 28. kanálu v Praze. Na této frekvenci se vysílal program TV Praha až do 16. července loňského roku, kdy společnost RTV Galaxie kvůli nejasnosti s licencí vysílání zastavila. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání umožnila TOP TV, aby z nevyužité frekvence 28. kanálu vysílala pro pražské diváky v předvánočním období až do 31. prosince. Nyní toto oprávnění prodloužila na další dva měsíce.

TV 5 mění název na TV Svět

Francouzský televizní program TV5, jehož cílem je propagovat frankofonní kulturu v zahraničí, vysílá od 1. ledna s novým názvem: TV5 Monde – TV5 svět. Vedení stanice se rozhodlo k této změně proto, že číslice pět se vyskytuje v názvu řady dalších evropských televizních kanálů a značka TV5 se tak mohla stát snadno zaměnitelnou. Satelitní program TV5 založilo v roce 1984 pět veřejnoprávních frankofonních stanic. Dnes se na financování a skladbě jeho programu podílejí francouzská veřejnoprávní France Television, belgická RTBF, švýcarská TSR Suisse a kanadské Radio Canada a Télé Québec.

USA vypne analog až v roce 2009

Americký Senát schválil před Vánoci návrh zákona, podle něhož by se přechod na digitální vysílání televize v USA měl ukončit v únoru 2009. Rozhodnutí je součástí širší legislativy zaměřené na omezení vládních výdajů v příštích pěti letech. Ta kromě jiného předpokládá vytvoření fondu 1,5 miliardy US dolarů na podporu diváků, kteří by vypnutím analogu přišli o přístup k televiznímu vysílání. Dosavadní legislativa počítala s ukončením analogového vysílání v lednu 2007 za předpokladu, že 85 procent země pokryje digitální signál. Poslední vývoj však ukázal, že přechod na digitální vysílání televize bude pomalejší, než se očekávalo.

| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2001 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd