zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

27.1.2006 RUBRIKA: Články v médiích

Stránka Média
EKONOM 26.1.2006

Prima s MTG v zádech

Stalo se, čeho se kdysi Vladimír Železný obával. Potenciální konkurent televize Nova dostal silného partnera, který může nabídnout americkým studiím stejně velkorysé podmínky, jako to kdysi dělávala Nova.

Na sklonku loňského roku došlo k podpisu dohody o nákupu programového balíku společnosti Warner Bros. pro televizi Prima, jehož součástí jsou nové americké televizní seriály a filmové megahity kalibru Harry Pottera a Pána prstenů, kdysi rezervované výhradně pro Novu.

Je zřejmé, že za touto smlouvou stojí zahraniční partner televize Prima Modern Times Group (MTG), který vloni na podzim vstoupil padesáti procenty do GES Media Holding (Ekonom 6.10.2005 - Švédové v Praze, na Primě). MTG je společnost s rozvinutým televizním podnikáním ve Skandinávii a pobaltských státech, dá se tedy předpokládat, že má zkušenosti s jednáním s americkými studii, jejichž programovou nabídku využívá také v placených kabelových a satelitních kanálech Viasat.

V minulosti televize Prima a televize Nova programové akvizice koordinovaly prostřednictvím nákupní společnosti AQS. Od roku 2000 byla AQS pro Primu výhradním dodavatelem zahraničních pořadů. Aliance Novy a Primy v rámci AQS však skončila s příchodem staronového vlastníka do Novy CME. Ten se vloni rozhodl, že služeb AQS už nebude používat, a odborný personál AQS přetáhl k sobě do servisní společnosti Česká produkční 2000 (dnes CME Media Services).

Dohoda s Warner Bros. je pro Primu vykročením do nové etapy programového souboje o český televizní trh, souboje, který se rozhořel v loňském roce. Otázkou však zůstává, zda americké filmy a seriály mají stále ještě přitažlivou sílu, jakou měly při startu Novy v polovině 90. let.

Programový balík Warner Bros. obsahuje kromě jiného kriminálky The Closer (2005), Cold Case (2003) nebo sitkom Joeys (2004), tedy tituly, které se právě teď v USA vysílají. Není však jisté, zda atraktivní policistka Johnsonová z úspěšné novinky loňské sezóny The Closer v podání Kyry Sedgwick bude pro české diváky stejně přitažlivá jako strážmistři z Četnických humoresek.

Střídání stráží

Dne 6. února opustí místo šéfredaktora deníku MF Dnes Pavel Šafr, který v této funkci pracoval pět let. Nahradí ho jeho první zástupce Robert Čásenský, na jehož místo postoupí Viliam Buchert. Šafr i nadále zůstává v mediální skupině Mafra. O týden dříve, 1. února, se změní generální ředitel slovenské televize Markíza, když Vladimíra Repčíka vystřídá Václav Mika, dosavadní ředitel komerčního Rádia Expres. Zatímco názory na příčinu výměny v MF Dnes se různí, Repčíkův odchod je logickým důsledkem transakce, při které CME odkoupila podíly Pavola Ruska a získala tak plnou kontrolu nad Markízou (Ekonom 10.11.2005).

ČT4 bez internetu

Nový tematický kanál České televize ČT4 sport, který zahájí vysílání 10. února, nebude – na rozdíl od zpravodajského ČT24 – na internetu. Brání tomu vysílací práva na zimní olympiádu, která se pro internetovou distribuci prodávají odděleně. ČT4 sport tak bude k dispozici jen na kabelu, satelitu a v terestrickém digitálním vysílání. Zdarma se k ČT4 sport dostanou diváci vybavení set-top boxy pro digitální příjem multiplexu „A“ v Praze, Brně a Ostravě, nebo ti, co mají satelitní přijímač vybavený kartou pro příjem paketu CzechLink V kabelových sítích UPC a Karneval, jakož i na satelitu UPC Direct bude ČT4 sport v placených nabídkách.

Springer musí počkat

Německý kartelový úřad odložil o jeden týden rozhodnutí ve věci připravovaného spojení vydavatelství Axel Springer s komerčními televizemi ProSiebenSat1. Konečný výrok zveřejní až 27. ledna. Kartelový úřad vyslovil námitky proti připravované fúzi, která by mohla ohrozit hospodářskou soutěž, na což Springer reagoval nabídkou, že se vzdá jednoho ze čtyř televizních programů ProSieben. Pokud kartelový úřad nepřistoupí na kompromis a fúzi odmítne, Springer se může odvolat k soudu nebo může požádat o ministerskou výjimku.

Slepá média

Organizace Lékaři bez hranic zveřejnila žebříček deseti událostí, které média vloni nejvíce zanedbávala. Na prvním místě stojí obnovené boje v konžské provincii Katanga, které vyhnaly z domovů desetitisíce lidí, přestože zdejší občanská válka mezi rebely Mai-Mai a vládní armádou FARDC pro okolní svět oficiálně skončila v roce 2003. Na druhém místě žebříčku je osud civilních obyvatel v Čečensku, jejichž životy se dostaly mezi mlýnské kameny ozbrojených akcí povstalců a vládních jednotek. Také o nich média mlčí a oficiální místa tvrdí, že situace je zde „normalizovaná“. Další místa žebříčku obsadily události v Haiti, severovýchodní Indii, jižním Súdánu, Somálsku, Kolumbii, Ugandě a Pobřeží slonoviny.
| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2001 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd