zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

23.3.2006 RUBRIKA: Články v médiích

Stránka Média
EKONOM 23.3.2006

Digitální jednička VB

Mediální politika v praxi. Britské ministerstvo pro kulturu, media a sport zveřejnilo minulé úterý Bílou knihu „Veřejná služba pro všechny: BBC v digitálním věku.“ O tři dny později, 17. března, regulační úřad Ofcom (Office of Communication) publikoval informaci o komunikačním trhu 2005 s názvem: „Zpráva o pokroku digitalizace.“

Oba dokumenty jsou názorným příkladem toho, jak vypadá mediální politika vlády, které vývoj elektronických médií rozhlasu a televize není lhostejný.

Bílá kniha otevírá závěrečnou etapu tříleté veřejné debaty o budoucnosti BBC, která začala v prosinci 2004, a na jejímž konci bude letos přijetí nové Charty BBC, neboť platnost té současné končí letos v prosinci.

Vládní dokument o BBC potvrzuje význam vysílání veřejné služby pro britskou společnost, na druhé straně však žádá, aby tato veřejná služba se přesněji definovala a také průběžně vyhodnocovala. Významnou roli v tomto procesu má sehrát Výbor svěřenců BBC (Trust BBC), nahrazující dosavadní Radu guvernérů, a komunikační regulátor Ofcom, který bude dbát na to, aby BBC financovaná z veřejných prostředků nenarušovala hospodářskou soutěž na televizním trhu.

O tom, jak se tento trh pronikavě mění, svědčí zpráva Ofcomu, podle níž sedmdesát procent britských domácností již přijímá televizi digitálně. V digitalizaci televizního vysílání je Velká Británie na čele světového vývoje, před USA s padesáti pěti procenty digitálních domovů.

Největší podíl na digitálním příjmu ve Velké Británii má stále placená satelitní televize Sky Digital s 7,666 miliony předplatitelů. Dohání ji však terestrická digitální televize Freeview, která je hlavním zdrojem programů pro 6,5 milionů domácností. Zpráva Ofcom však uvádí, že počet prodaných set-top-boxů přesahuje počet deset milionů, neboť domácnosti, které si platí službu Sky Digital (základní sazba 15 liber), používají i set-top-boxy na Freeview (bez poplatků) pro své druhé televizory.

Radio Česko na BBC

Dohoda zachránila licenci. Na dvanácti vysílačích BBC v České republice se opět, po dvou týdnech, ozvala čeština. BBC ukončila provoz své české redakce 28. února. Od minulé středy 15. března vstupuje do britského servisu dvěma tříhodinovými bloky dosavadní internetová stanice veřejnoprávního Českého rozhlasu Rádio Česko. Dohoda s ČRo pomohla společnosti BBC Radiocom s.r.o. dodržet licenční podmínky, které předpokládaly, že kromě vysílání světového servisu BBC se na přidělených frekvencích bude vysílat také česky mluvený program.

Sněmovna doplnila rady

Prokop neprošel. Na programu 54. schůze Poslanecké sněmovny byla kromě jiného volba členů mediálních rad. Zatímco volbou Ivana Satrapy (kandidát ČOV) se podařilo dokončit obměnu pětice členů Rady ČT, jimž vloni v květnu vypršel mandát, Radu ČRo se nepodařilo zkompletovat. Za tři členy, jimž letos v únoru skončilo funkční období, se podařilo najít náhradu jen ve dvou případech. Novými členy Rady ČRo se stali Ladislav Jíša a Dana Jaklová. Jedním z těch, kteří ani v druhém kole volby nezískali dostatečný počet hlasů, byl i bývalý předseda Rady ČRo Michal Prokop.

Nové akcie CME

Peníze, které se hodí. Burzovní analytici si lámou hlavu nad tím, co zamýšlí majitel Novy CME udělat z penězi, které získá vydáním akcií v hodnotě 150 milionů US dolarů. Prospekt nové emise, obchodovatelné také na pražské burze, uvádí, že výnosy se využijí: „na všeobecné korporační cíle, včetně možné akvizice dodatečných obchodních podílů v probíhajících operacích, na další investice do rozšíření současných operací nebo na investice do rozvoje nových ziskových příležitostí.“ Prospekt dále říká, že do doby, než CME výnosy použije, je bude investovat do bankovních depozit nebo do krátkodobých investičních dluhopisů. Z toho se dá usuzovat, že CME chce mít po ruce pohotový kapitál pro případ, že by se jí naskytla šance posílit svoji pozici na východoevropském trhu..

Charlesovo vítězství

Tisk versus soukromí. Britský následník trůnu uspěl s žalobou na britský list Daily Mail, který nesmí pokračovat v otiskování jeho soukromých deníků, zkopírovaných jedním z bývalých zaměstnanců. Skandál vyvolaly zvláště zápisky popisující předávání bývalé britské kolonie Hongkong čínskému státu v roce 1997. Charles v nich píše o čínských diplomatech jako o „voskových panácích“. Charlesovo vítězství je však jen částečné, protože o dalších denících, které má Daily Mail k dispozici, soud bude ještě jednat. Daily Mail tvrdí, že princ Charles v nich vystupuje jako veřejná osoba, což oslabuje jeho požadavek na ochranu soukromí.
| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2001 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd