zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

30.3.2006 RUBRIKA: Články v médiích

Stránka Média
EKONOM 30.3.2006

Senátní intermezzo

Boj o regiony. O tom, zda Senát schválí digitální novelu vysílacího zákona, se dozvíme tento týden. Bude záležet na tom, zda senátoři poslechnou doporučení kulturního a vzdělávacího výboru, který novelu projednal minulý týden.

Výbor navrhuje vrátit novelu zákona Sněmovně s pozměňovacími návrhy, které kromě jiného žádají odstranění odstavce, podle něhož provozovatel celoplošného analogového programu bude mít právo „digitálně vysílat samostatně a neposkytovat vysílací čas žádnému dalšímu provozovateli televizního vysílání.“

Uvedený odstavec byl ušit na míru televize Prima, která svoji celoplošnost vybudovala v rámci projektu sdílení frekvencí s regionálními stanicemi, jimž musí nabídnout tři hodiny vysílacího času v ranních a odpoledních hodinách denně. Prima by se této licenční podmínky při přechodu na digitální vysílání ráda zbavila.

Senátoři, kteří to Primě nechtějí dovolit, se staví do pozice ochránců regionálních televizí, což na první pohled vypadá chvályhodně. Kdyby však dohlédli do technických detailů přechodu na digitální vysílání, možná by pochopili, že zákonem nabízené řešení – vyhradit regionům jeden samostatný program v multiplexu (a později možná celý multiplex) – není tak špatným východiskem z problémů, které digitalizace regionům přinese. Ty problémy přijdou v každém případě, ať už ve spojení s Primou, nebo bez Primy.

Pokud by senátoři nehájili jenom lokální zájmy regionů, ale celé televizní divácké obce, vzali by v úvahu, že důsledná regionalizace prvních multiplexů umenšuje jednu z velkých výhod digitalizace: možnost stavby jednofrekvenčních sítí, která ušetří kmitočty pro existenci dalších multiplexů.

Odborná diskuse o tom, jak by se měly digitální vysílací sítě postavit, je bohužel zamlžována lobbistickými hrátkami hráčů na hřišti komerčního televizního vysílání. V podstatě jde o stále stejnou písničku: jak si zajistit co nejvýhodnější pozici v novém prostředí digitálního vysílání, a jak náklady spojené s přechodem svalit ze svých beder na někoho jiného.

Skrytě není zločin

Ale může se pokutovat. Neschválení trestního zákoníku oddálilo okamžik, kdy se zveřejnění tajně nahraných zvukových a obrazových záznamů může stát trestným činem. Hrozba sankcí tu však existuje. Minulý týden zahájila Rada pro R a TV vysílání správní řízení s Novou za reportáž o soudu s Jiřím Kajínkem, v níž se zveřejnily tajně pořízené nahrávky výroků předsedy senátu Krajského soudu Tomáše Boučka. Televizi Nova hrozí pokuta za porušení paragrafu 31 vysílacího zákona o povinnosti poskytovat objektivní a vyvážené informace.

Polský boj o média

Vláda utrpěla porážku. Polský Ústavní soud rozhodl, že mediální zákon, jehož přijetím vláda získala větší kontrolu nad rozhlasem a televizí, obsahuje protiústavní články. Patří k nim pravomoc prezidenta jmenovat předsedu vysílací rady KRRiT (Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji), právo KRRiT „přijímat opatření v zájmu ochrany zásad novinářské etiky“, a také privilegované postavení tzv. „společenských vysílatelů“, mezi něž patří ultrakonzervativní Radio Maryja. Protože soud zpochybnil jmenování předsedkyně KRRiT Elzbiety Kruk, opozice žádá, aby pozbyla právní platnosti všechna rozhodnutí přijatá pod jejím vedením, včetně pokuty televizi PolSat a uplatnění tzv. „etického paragrafu“ proti rozhlasové stanici TOK FM za to, že vysílala besedu s posluchači o předmanželském sexu a satirickou básničku o prezidentovi.

BBC vyzkouší HDTV

Fotbal a tenis ve vyšší kvalitě. Vedení BBC oznámilo, že bude vysílat přenosy z mistrovství světa v kopané v systému HDTV jako součást technického a diváckého experimentu. Televizní obraz s vysokým rozlišením přejímaný z Německa nabídne BBC na všech platformách. Kromě kabelu a satelitu také v terestrickém vysílání, nikoli však v multiplexech FreeView, jejichž kapacita na HDTV nestačí. Terestrickou HDTV bude přijímat jen omezený počet diváků v Londýně. Experiment má pokračovat při Wimbledonu, kde BBC počítá s umístěním HDTV kamer na dvou hlavních kurtech.

Google soutěží s Yahoo

Finance na internetu. Světová jednička internetových vyhledávačů zahájila provoz webové stránky finance.google.com, soustřeďující data z finančních trhů, zprávy o ekonomice, včetně profilů jednotlivých firem. Google tím vstoupil do soutěže se zavedenými servery Yahoo, MSN nebo AOL, z nichž Yahoo Finance patří mezi nejoblíbenější. V množství nabízených služeb Google zatím za Yahoo zaostává. Jeho tajným trumfem jsou však rešerše ze 4500 nejrůznějších zdrojů, monitorovaných pro Google News, a také interaktivní grafy propojující kurzovní změny se zprávami o událostech, které mohly mít na změnu kurzů vliv.
| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2001 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd