zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

23.6.2006 RUBRIKA: Informace, glosy, polemiky

O té naší Sněmovně
aneb Pokus o letní prognózu

Nedávno jsem pátral po tom, kdo potopil novelu zákona s Státním fondu ČR pro rozvoj kinematografie. Ne, že by mi na ní tolik záleželo, ale chtěl jsem vědět, jak funguje lobbying, jakým způsobem lze poslance ovlivňovat, a kdo a jak se stará o to, aby nějaký zákon prošel či neprošel.

Jak známo, ještě v dubnu Sněmovna senátní pozměňovací návrhy k novele celkem spolehlivě přehlasovala. Bylo třeba 101 hlasů, sehnalo se jich 127, s koalicí hlasovali i poslanci KSČM.

O měsíc později se však stojedna hlasů k přehlasování prezidentského veta nenašlo. Hlasovalo se až na závěr schůze, pak už předseda Zaorálek pozval přítomné ke slavnostnímu přípitku na rozloučenou.

Hlasovalo se dvakrát. Při prvním pokusu chyběly jen tři hlasy a poslanec Aubrecht hlasování zpochybnil. Bylo zajímavé sledovat, kdo prezidentské veto podpořil tím, že se zdržel hlasování. Ze zlínského kraje to byli hned dva poslanci: Miloš Melčák (ČSSD) a Jan Škopík (KDU/ČSL). Vzhledem k tomu, že ve Zlíně jsou filmové ateliéry, zajímavá koincidence.

Další hlasy nedodali svým zdržením se poslanci Radim Turek (ČSSD), s malou nadějí na znovuzvolení, neboť ho umístili až na 15. místo moravskoslezské kandidátky, dále Miroslav Máče (ČSSD), rovněž bez naděje na znovuzvolení, navíc do parlamentu se dostal jako náhradník za pozdějšího ministra Jana Mládka, a také Pavel Němec (US/DEU), jehož kariéra poslance a ministra rovněž skončila.

Nesouhlas s novelou poslance Ladislava Šustera (KDU/ČSL) a Miroslavy Vlčkové (KSČM), měl logiku, neboť měli rezervovaný přístup k novele již v předchozích hlasováních, nicméně u výše uvedených tří pánů se jejich dřívější „ano“ proměnilo v „nevím“. Proč asi? Že by alespoň poslední snaha něco z poslaneckého mandátu vytřískat?

Když poslanec Aubrecht zpochybnil hlasování, hlasovalo se ještě jednou, přičemž došlo k úprku ze Sněmovny, patnáct poslanců se odhlásilo, takže stojednička k přehlasování prezidentského veta už neměla vůbec žádnou šanci. Otázkou je, zda tu šanci jí nevzal již ministr kultury Jandák, kvůli němuž se projednávání novely přesunulo ze začátku schůze až na její konec, kdy z dvousetčlenné Sněmovny zbylo v sále jen 150 poslanců.


Tento velice obsáhlý úvod jsem zvolil proto, abych objasnil východiska svého názoru na budoucí běh událostí, který nás čeká po nedávném volebním patu.

Včera mě zaujal komentář Miloše Čermáka Politické prognózy s ručením omezeným tím, jak připomněl mudrování komentátorů v roce1998, kdy Miloš Zeman všechny překvapil svou menšinovou vládu s podporou opoziční smlouvy. Čermák novináře srovnal s výzkumníky veřejného mínění. Doslova: “Zarážející je neochota výzkumníků skládat účty. V tom se ale podobají novinovým analytikům a komentátorům. Mnozí z nich budí dojem, že vědí, co přesně politici udělají. A když neudělají? Pak budou přesně vědět, proč se tak nestalo.“

Lidi, kteří si na svůj chléb vezdejší vydělávají tím, že jsou nuceni každý den do médií vyplodit nějaký názor, Čermák o pár odstavců níže pak bere v ochranu větou: „...zákonitosti české politiky se často vzpírají zdravému rozumu. Jistěže to nebrání o nich zasvěceně a přesvědčivě rozumovat.“

Rozumovat jsem se rozhodl i já, především tím, že bych rád znovu upozornil na zákonitosti české politiky, které mají svoji logiku, i když nezasvěcený pozorovatel by si o nich mohl myslet, že se „vzpírají zdravému rozumu.“

Domnívám se, že pro pochopení budoucího vývoje stačí připomenout dvě konstanty českého politického života, které jsem před rokem popsal v článku Poučení z rizikového vývoje české politiky. Tou první konstantou je převažující chápání politiky jako výdělečného podniku, a tou druhou konstantou je silný vliv partikulárních ekonomických zájmů na chování české politické scény.

Pokud tyto konstanty vezmeme v úvahu, pak komentář Adama Drdy o tom, jak Topolánek kultivuje českou politickou scénu, zatímco Paroubek ji devastuje, mají charakter slohové práce školáka, který ještě nedohlédl, jak to ve světě dospělých funguje.

Docela mě pobavila Drdova věta o Topolánkově „marném počínání“ s racionálním jádrem, které je skryto ve větě, že „cesta může být cíl.“ Topolánkovo počínání totiž vůbec není marné, ale spíše zákonité a jediné možné. Lidově řečeno: jinudy cesta nevede, a kdo se dal na vojnu, musí bojovat.

Podle mého názoru je jen otázkou času, kdy a jaká menšinová vláda vedená ODS získá podporu ve Sněmovně tak, aby se přinejmenším do podzimu příštího roku nemuselo znovu volit. Ti, kteří se dostali do Sněmovny, a tato činnost je jejich jediným živobytím, už něco vymyslí, aby o své živobytí příliš rychle nepřišli. Tento jejich zájem musejí respektovat i jejich vůdci, případně i ti, kterým více než o poslanecký plat jde o veřejné blaho, program či ideje.

Mirek Topolánek, Pavel Bém, či jiný budoucí předseda vlády, vůbec nebude muset „spoléhat na »přetažení« (uplacení) jednoho či dvou poslanců ČSSD (tedy něco mezi sekerou a šperhákem)“, jak uvádí Drda, který tuto představu pokládá za absurdní a za nečistou věc, která by se obrátila proti ODS.

Otázkou jenom je, zda podpora menšinové koaliční vládě vedené ODS půjde přes jednotlivce nebo přes nějaký historický, veřejnosti šikovně vysvětlený kompromis ve formě utajené velké koalice.

Někteří prognostici radí: buď předpovídejte CO se stane, ale neříkejte KDY se to stane. Nebo sdělte KDY se to stane, ale neříkejte CO se přesně stane. Jen tak máte nějakou šanci na úspěch, protože skutečnost nás vždy nějakým způsobem překvapí. Protože neusiluji o prestiž prognostika, ale rád si hraju, výše uvedené zásady házím za hlavu a pokusím se předpovídat.

Podle mého názoru scénář dalšího vývoje je v podstatě dán rozložením politických sil a ústavním pořádkem. Varianty vývoje jsou možné pouze v tom rozsahu, jak jednotliví hráči budou hrát s kartami, které jim voliči dali do ruky.

Možný budoucí scénář by mohl proto vypadat takto:

  • Příští týden se sejde na své první schůzi dolní komora Parlamentu a bude rozhodovat o obsazení funkcí ve Sněmovně
  • Mirek Topolánek oznamuje složení nové vlády, jejíž členy prezident jmenuje.
  • Topolánek přichází s vládou do parlamentu, který jí nevysloví důvěru.
  • Topolánek věren svému slibu podává demisi, prezident jmenuje jiného předsedu vlády z řad ODS.
  • Nový předseda vlády (Bém? Nečas? Sobotka? Němcová?) sestavuje novou vládu, v níž se objeví nové tváře, možná též odborníci, prezident ji jmenuje. (Varianta, že by prezident pověřil sestavením vlády Jiřího Paroubka, je dle mého názoru nepravděpodobná.)
  • Podle charakteru složení kabinetu vláda získá či nezíská důvěru. (Já osobně si myslím, že získá, neboť léto pokračuje a dovolené jsou na krku).
  • V případě, že by i druhý předseda vlády z ODS ve Sněmovně neuspěl, pak by přicházel v úvahu předseda vlády jmenovaný předsedou Sněmovny. A to je velká neznámá, protože o tom, kdo bude předsedou Sněmovny, se rozhodne až příští týden. Teprve tady by mohla vzniknout teoretická šance pro Jiřího Paroubka či druhého Sobotku.

    Ale ať už to bude, jak to bude, jsem ochoten se vsadit o to, že po červencovém politickém kočkování, a po vyslovení důvěry vládě, k němuž by mohlo dojít nejpozději v srpnu, se po návratu z prázdnin setkáme s vládou, která nám bude vládnout přinejmenším jeden celý rok.

    Bude sice trochu bezzubá, ale to našim „hypotékovým poslancům“ (viz článek Louč) nijak nebude vadit a možná, že i něco dobrého po ni zůstane. To všechno pak bude fungovat do okamžiku, kdy přijdou první krize (rozpočet?), anebo kdy si politické strany i poslanci uvědomí, že by se měli vyprofilovat pro příští volby tak, aby je lidé zase zvolili.

    Takový by mohl být budoucí běh událostí, o němž my všichni, co se zajímáme o věci veřejné, tak rádi spekulujeme.

    P.S. Již se těším na škodolibé poznámky, až všechno bude trochu jinak. Proti tomu mám jedinou obranu: Aspoň jsem to zkusil...,.

    | nahoru |

    CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2001 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
    Copyright © Milan Šmíd