zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

1.7.2006 RUBRIKA: Články v médiích

Stránka Média
EKONOM 29.6.2006

Technici rozhodnou

Digitální televize. Přesně za rok by mělo začít velké přelaďování set-top-boxů, protože 30. června 2007 sítě kmitočtů pro digitální vysílání označované písmeny A, B, C postupně přejdou na nové sítě s označením 2, 3, 4.

Nově vytvořenou „jedničku“ získá veřejnoprávní multiplex tak, jak to ukládá správci kmitočtového spektra novela zákona o České televizi z loňského roku. Podle ní musí vysílání veřejnoprávního multiplexu pokrýt nejméně 95 procent obyvatelstva, a kromě programů ČT se v něm budou vysílat i rozhlasové programy ČRo.

Datum překlopení na nové sítě má návaznost na výsledky druhé etapy Regionální radiokomunikační konference (RRC-06), která skončila v Ženevě před dvěma týdny. Zde přijatá dohoda GE06 rozdělení digitálních kmitočtů, která nahrazuje Stockholmský kmitočtový plán pro analogové televize z roku 1961, vstoupí v platnost 1. července 2007.

Není vyloučeno, že přelaďování k tomuto datu nebude poslední. Konečná podoba nových sítí se bude dopracovávat podle harmonogramu vypínání analogových vysílačů, jak to určí Technický plán přechodu zemského analogového na zemské digitální vysílání (TPP).

TPP zpracovává Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Zákonodárci v novele vysílacího zákona letos rozhodli, že TPP bude závazný jak pro telekomunikační operátory, tak pro všechny provozovatele vysílání. Jeho koncepci se tedy bude muset přizpůsobit i licenční politika programového regulátora – Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

TPP bude „opatřením obecné povahy“, u něhož se vyžadují konzultace „s dotčenými subjekty.“ ČTÚ zveřejní návrh TPP na internetu, následné připomínky se pak zpracují do verze, která by někdy v říjnu nebo listopadu mohla získat podobu závazného předpisu.

Někdo může namítnout, že o budoucí podobě české televizní scény by měl rozhodovat více programový, a méně komunikační regulátor. Kdyby však osud digitální televize měl záviset jen na rozhodování RRTV, stíhané žalobami neúspěšných žadatelů o licence, kdo ví, kdy bychom se dočkali.

Kopaná na internetu

Miliony návštěv. Obchodní šéf internetového serveru Yahoo! Blake Chandlee v rozhovoru pro agenturu i-level označil letošní MS v kopané za „skutečnou internetovou událost.“ Počet návštěvníků stránek fifaworldcup.com, které Yahoo! v devíti jazycích provozuje, se pohybuje kolem pěti milionů denně. Zájem je zvláště o videosekvence rozhodujících okamžiků, které se na web dostávají již v průběhu zápasu. Na rozdíl od předešlého mistrovství, stránky FIFA získaly část sponzorských příjmů určených pro tradiční média.

ČT se neomluvila

Spor o „obsah zprávy“. Poslanec Ivan Langer žádal omluvu a možnost vyjádřit se k tvrzení z pořadu ČT Otázky Václava Moravce (OVM), že „obsah Kubiceho zprávy se dostal na veřejnost díky místopředsedovi ODS, členovi jedné komise, komise NBÚ Ivanu Langerovi.“ Minulou neděli Langer dostal v ČT prostor k vyjádření, omluvy se však nedočkal. Langer sice dokázal, že celá Kubiceho zpráva zveřejněná na serveru Českého rozhlasu nepochází od něj, televizní závěry však dokázaly, že část zprávy se do médií dostala z exempláře patřícího Langerovi.

Extra Reuters

Televize Prima, která až dosud využívala služeb zpravodajské agentury APTN, zvažuje nákup servisu agentury Reuters. Ten by jí měl poskytnout více zdrojů nejen pro Zpravodajský deník, ale také pro bulvárně zpravodajský magazín Extra, který Prima nabízí již od Velikonoc, od května s nedělním vydáním Extra svět. Není vyloučeno, že s novým zdrojem informací by se zpravodajství Primy mohlo rozšířit nad rámec dosavadní večerní čtvrthodinky.

Televizní přestupy

Migraci TV profesionálů mají na svědomí nově připravované programy pro digitální vysílání. Někdejší šéf komerční slovenské TV JoJ Richard Rybníček opouští současnou pozici ředitele slovenské veřejnoprávní STV a od 10. července nastupuje v Praze jako ředitel do Feničova projektu Febio TV. Dosavadní ředitel pro akvizici a strategii televize Nova Petr Chajda, který sem přišel v roce 2003 z PPF, bude od 1. července šéfovat projekt televize TV Barrandov.

Digi TV útočí

Satelitní televize. Expanze rumunské digitální satelitní televize Digi TV, která získává zákazníky nízkými cenami a instalací zdarma, pokračuje. V únoru se Digi TV rozšířila do Maďarska, od května nabízí své služby na Slovensku. Zatímco základní balík UPC Direct na Slovensku se stovkou programů stojí 799 SK, Digi TV má v základní nabídce jen třicet tři programů, ale ty prodává za pouhých 290 SK měsíčně. Odborný internetový server parabola.cz naznačil, že Digi TV má namířeno také do České republiky.
| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2001 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd