zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

28.8.2006 RUBRIKA: Informace, glosy, polemiky

Srpnové přemítání o médiích

Je pozoruhodné, kolik událostí spjatých s médii přinesly poslední dva týdny, kdy jsem byl na dovolené. Komentátoři neměli o témata nouzi. Některá z nich jsem se rozhodl zaznamenat.

x x x

Minulý týden šéfové zpravodajství ČT odvolali redaktora Davida Borka z moderování Událostí komentářů ČT. Dodatečně jsem se podíval na jeho kritizovaný rozhovor s odstupujícím premiérem Jiřím Paroubkem v Událostech komentářích na ČT1 16.8.2006. Očekával jsem větší hrůzu, vždyť podobných rozhovorů jsem v Událostech komentářích (například od bývalé redaktorky Veroniky Sedláčkové) vyslechl nemálo. Ovšem Borkovy otázky kladené přemiérovi byly skutečně špatné, nesměřovaly k získání nějaké užitečné informace, ale svým apriorně útočným stylem vedly k předpověditelným odpovědím.
O problému takové novinařiny jsem před osmi lety napsal úvahu O předpojatosti novinářů aneb Už jste přestal bít svoji ženu“. Z četných komentářů k tématu napsaných, mému názoru konvenovaly nejvíce ty, které psal Ondřej Aust (zde a tady).

x x x

Rovněž ukončení smlouvy s moderátorkou magazínu televize Prima „Extra“ Mirkou Čejkovou poté, co oznámila svůj úmysl kandidovat do Senátu za stranu POLITIKA 21, vyvolalo nakrátko vlnu mediálního zájmu. Ovšem oznámení její kandidatury proběhlo ve stínu jiné prominentní adeptky na senátorské místo téže strany, a to Pavly Topolánkové, která se rozhodla tímto činem ztrestat odcizení svého manžela. Manželskou krizi Topolánkových vynesl na světlo bulvár AHA!.
Krokodýlí slzy Mirky Čejkové po ztrátě zaměstnání a její odvolávky na lidská práva odmítla jak předsedkyně Etické komise Syndikátu novinářů, tak novinář Miloš Čermák v komentáři Novinář nepatří do politiky. Ani "čteč".
V této souvislosti stojí za zmínku páteční tisková konference strany POLITIKA 21, ve které novináři nedostali šanci klást dotazy, protože předsedkyně strany Jana Bobošíková ji ukončila slovy: „Nechceme připouštět nadvládu mediokracie nad demokracií. Já vám opět opakuji, že tisková konference skončila. Vše, co jsme chtěli říci, bylo sděleno.“
Varování před „mediokracií“ kdysi nastolil jako hlavní téma svého rozlučkového projevu v parlamentu bývalý předseda vlády Miloš Zeman. Tomu projevu Louč věnovala před čtyřmi lety zvláštní komentář.

x x x

V srpnu se rozhořel ještě jeden spor týkající se České televize, ovšem jen na internetu. Šlo o slovní přestřelku mezi dokumentaristou Martinem Vadasem a ČT ve věci využití dokumentárních záběrů z procesu s Miladou Horákovou, které Vadas v Národním filmovém archivu objevil. V této polemice často padalo slůvko „lež“.

x x x

A jsme-li u té minulosti, pak již po dva týdny média meditují nad doznáním nositele Nobelovy ceny za literaturu Güntera Grasse, že byl v mládí dobrovolným členem jednotky SS. Do debaty se zapojil i prezident Václav Klaus, jehož komentář, jak už to bývá v Česku zvykem, vyvolal četné reakce.
Kdysi dávno, před pěti lety, mě spor tehdejšího předsedy ODS s levicovým intelektuálem Erazimem Kohákem inspiroval k napsání historizujícího materiálu o vztahu politika a levicových intelektuálů v sousedním Německu. Günter Grass v něm však vystupuje jen okrajově, protože tím hlavním partnerem v debatě s vládou byl tehdy Heinrich Böll.

x x x

Jak se dalo očekávat, cesta ke schválení návrhu TPP (“Technický plán přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání“), nebude ani jednoduchá, ani krátká. Mnohé naznačil workshop uspořádaný Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) 24.8.2006.
Vyhodnocovaly se na něm připomínky k návrhu TPP zveřejněném 1. srpna. Na webové stránce ČTÚ se sešlo celkem čtrnáct dokumentů, jejichž autoři předložili – podle slov ČTÚ„zásadní , často velmi rozporné a protikladné připomínky.“ Motiv byl zřejmý: nikdo se při přechodu na digitální vysílání nechce dostat do pozice, která by ho nějakým způsobem znevýhodňovala. Podle mého názoru každý z držitelů starých i nových licencí se dnes snaží o to, aby TPP respektoval především jeho zájmy, bez ohledu na racionalitu řešení a technické možnosti, což nevěští pro budoucnost nic dobrého.
Nova a Prima například žádají, aby získaly teritoriální pokrytí digitálním signálem na úrovni současného analogového vysílání, což je u Novy téměř nemožné.
Hlasitě se ozvala také Regionální televizní agentura (RTA), která tvrdí, že TPP nedává „dostatečné právní jistoty regionálním vysílatelům.“ Na toto téma pak vyrobila dosti jednostrannou videoreportáž pro svůj web.
Ještě na počátku léta šéf ČTÚ Pavel Dvořák sliboval vyhlášení definitivní verze TPP někdy na podzim, nyní hovoří o potřebě dodatečných konzultací, přičemž posunul konečný termín na 31. prosinec letošního roku.

x x x

Největší kabelovka UPC začátkem srpna oznámila, že koupí svého konkurenta (společnosti Karneval s.r.o. a Forecable s.r.o. za 322,5 milionu euro, cca 9 miliard Kč). K půl milionu zákazníků UPC se tak připojí dalších 300 tisíc od Karnevalu. O tom, zda a za jakých podmínek se koupě uskuteční, bude rozhodovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Smysl fúze je jasný: posílit se pro nadcházející konkurenční bitvu s telekomunikačními společnostmi rozšiřující svůj záběr od hlasových a datových služeb směrem k videu a multimédiím (IPTV).

x x x

Na to, že v srpnu obvykle panuje okurková sezóna, toho nebylo málo, a to jsem ještě řadu věcí (například stěhování mluvících hlav, nebo poslední zbrojení na podzimní televizní sezónu) pominul.

| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2001 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd