zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

5.10.2006 RUBRIKA: Články v médiích

Stránka Média
EKONOM 5.10.2006

Hranice etiky

Když soukromá televize TVN poskytla poslankyni populistické Sebeobrany Renatě Begerové televizní techniku, která tajně zaznamenala, jak místopředseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Adam Lipińsky chtěl Begerové zaplatit za její přestup do vládního tábora, vyvolalo to v polské novinářské obci rozporné reakce.

Vedení Svazu polských novinářů (SDP) vydalo prohlášení, v němž chování zpravodajů TVN nepřímo odsoudilo. Vyzvalo členy, aby se nezpronevěřovali poslání novináře a nezapojovali se do politické války. Jak se později ukázalo, předsedkyně SDP Krystyna Mokrosińska o výzvě vůbec nevěděla, od prohlášení se distancovali i někteří další členové vedení SDP.

Iniciátorem výzvy byl místopředseda SDP Jerzy Kłosiński, šéfredaktor týdeníku Solidarita, který si pro její text zajistil podporu většiny předsednictva SDP prostřednictvím e-mailu. Podle jeho názoru redaktoři TVN překročili hranice novinářské etiky, protože se podíleli se na destabilizaci vlády.

Deník Gazeta Wyborcza prohlášení SDP odsoudil, neboť bez TVN by se národ nedozvěděl pravdu, nehledě na to, že vedení SDP svým prohlášením vyšlo vstříc obvinění vlády, podle něhož vysílání kompromitujících materiálů zorganizovala TVN ve spolupráci s tajnými službami.

Polská vládní krize má vliv i na situaci ve veřejnoprávní televizi TVP, kde se v těchto dnech jedná o odvolání ředitele Bronislawa Wildsteina. Vládnoucí PiS mu vyčítá, že nesplnil očekávání, která do něj při jmenování do funkce letos v květnu vkládala. TVP prý dostatečně nepodporuje vládu a její zpravodajství je „objektivistické“.

Wildsteina mohou zachránit jen rozpory mezi bývalými koaličními partnery. K odvolání ředitele je třeba šesti hlasů v devítičlenné dozorčí radě, kam PiS nominovala pět členů a Liga polských rodin (LPR) a Sebeobrana po dvou lidech.

Od chvíle, kdy se vládě letos v lednu podařilo díky novému zákonu ovládnout vysílací radu KRRiT (viz Ekonom 12.1. – V Polsku přituhlo), složení správních a dozorčích rad veřejnoprávních médií je plně v rukou stran disponujících většinou hlasů v parlamentu.

Rovnováha na Primě

Modern Times Group (MTG), padesátiprocentní vlastník FTV Prima Holdingu, uplatnil své právo jmenovat předsedu představenstva, kterým se minulý týden stal Litevec Alexandras Cesnavicius (viz Ekonom 27.9. – Televizní manévry). V této funkci bude kontrolovat provoz televize Prima, kterou dosud řídil Martin Dvořák. Ztrátu této pozice si český vlastník GES vynahradil tím, že finančním ředitelem se stal Martin Valkovič. Jak uvádí tisková zpráva GES Holdingu, Martin Dvořák bude i nadále hlavním reprezentantem skupiny GES v FTV Prima Holdingu jako Cesnaviciusův zástupce.

Odposlechy se potvrdily

Dopis Útvaru zvláštní činnosti Služby kriminální policie a vyšetřování, jehož znění projednávala mimořádná schůze Poslanecké sněmovny minulý pátek, potvrdil, že v souvislosti se šetřením úniku tajné Kubiceho zprávy (viz Ekonom 27.9. - Novinář a jeho zdroje) byli mezi osmi odposlouchávanými osobami také dva novináři – Jan Hrbáček z Českého rozhlasu a Sabina Slonková z internetového deníku Aktuálně.cz. Přestože text dopisu citovaný v parlamentu neuváděl žádná jména, v neděli se je média dozvěděla: jako první je zveřejnil právě server aktualne.cz.

V Respektu dobojováno?

Vzbouření redaktorů týdeníku Respekt proti změnám, které chtěl prosadit Miloš Čermák, najatý vydavatelem, aby jako ředitel pro strategii zbavil Respekt ztrátovosti, vedlo vydavatele k rozhodnutí jmenovat novým šéfredaktorem Martina M. Šimečku, bývalého šéfredaktora slovenského deníku Sme. Tím by se měl vyřešit spor mezi Čermákem a dosavadním šéfredaktorem Markem Švehlou, který vyvrcholil hromadnou výpovědí většiny redaktorů Respektu. Zda a kdy Respekt přejde z novinového na časopisecký formát, jak předpokládal Čermákův projekt, zatím není zcela jasné.

Ombudsman místo trestů

Turecká Nejvyšší rozhlasová a televizní rada minulý pátek oznámila, že vytvoří institut kolektivního televizního ombudsmana, který bude řešit stížnosti diváků na vysílání. Dohodla se na tom s televizními stanicemi, které nyní mohou jmenovat své vlastní zástupce v orgánu, jenž nahradí dosavadní monitoring a tresty Nejvyšší rozhlasové a televizní rady samoregulací vysílatelů. Ombudsmanem se mohou stát respektované osobnosti s vysokoškolským vzděláním a nejméně sedmiletou praxi v médiích. Jak uvedl v Ankaře předseda Nejvyšší rady Zahid Akman, do experimentu se zapojí nejdříve celostátní programy, později by své ombudsmany měly mít i lokální stanice.

Ofenziva bezplatných

Podle výzkumu čtenosti EPIQ (Etude d’audience de la presse quotidienne) nejčtenějším deníkem ve Francii se letos stal bezplatný „20 Minutes“ s 1,9 miliony čtenářů, který předstihl dosavadní jedničku, známý a zavedený placený deník „Le Monde“ (1,7 miliony čtenářů). Třetím nejčtenějším titulem je další bezplatný deník Metro (1,4 miliony čtenářů). Protože bezplatné deníky vykazují největší přírůstky reklamních příjmů, v září se na trhu objevil další titul „Direct Soir“ a Le Monde zvažuje, že v listopadu přijde s vlastním projektem.
| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2001 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd