zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

7.12.2006 RUBRIKA: Články v médiích

Stránka Média
EKONOM 7.12.2006

Média a tvář EU

Evropská komisařka odpovědná za mezinárodní vztahy a komunikační strategii Margot Wallströmová se proslavila tím, že jako první z komisařů EU si pořídila internetový deníček - blog, který na rozdíl od svých kolegů zásobuje poctivě každý týden novými příspěvky.

Se stejným entuziasmem Wallströmová přistoupila k úkolu, který jí zadala Evropská komise: zlepšit komunikaci uvnitř bruselských úřadů a směrem k občanům členských zemí EU. Pod vlivem neúspěchu francouzského a nizozemského referenda o ústavní smlouvě vznikla v únoru Bílá kniha o evropské komunikační politice, která si stanovila prioritu: Evropa musí dostat lidskou tvář.

Tento týden se v Helsinkách pod patronací finského předsednictví konala konference, na které se sešli teoretici i praktici médií všeho druhu, aby diskutovali o tom, zda a jak je možné vytvořit „evropskou veřejnost“ a „evropský veřejný prostor“ podle představ Bílé knihy Margot Wallströmové.

Připomínky k dokumentu byly zatím spíše rozpačité. Bruselským novinářům se nelíbil návrh přeměnit dosavadní službu „Evropa přes satelit“ (Europe by Satellite) na televizní stanici, od které by měli přebírat oficiální materiály. Evropská novinářská federace (IFJ) se pozastavila nad snahou přimět média, aby publikovala jenom pozitivní zprávy o EU. Evropská vysílací unie (EBU) vyslovila názor, že evropské instituce by neměly dodávat novinářům již sestříhané reportáže.

Na druhé straně poslanci Evropského parlamentu souhlasili s tím, že informování médií o evropských záležitostech je roztříštěné. V rozpravě k dokumentu si postěžovali, že jejich voliči doma nedostávají zprávy o tom, co se v Bruselu a ve Štrasburku děje.

Podle Bílé knihy by se tento stav mohl změnit, kdyby evropská komunikační politika dokázala propojovat místní události s regionálním a evropským pohledem. Mediální experti Bílé knize vyčítají, že se příliš zaměřuje na televizi, a že zanedbává nová média, především internet, odkud tradiční média čerpají nejvíce informací. Současná debata má vyústit v akční plán, který Evropská komise projedná v březnu 2007.

Kontroverzní Dalík

V českých médiích se stále objevují úvahy o zveřejnění tajně natočeného záznamu setkání novináře deníku MF Dnes Jaroslava Kmenty s Topolánkovým poradcem Markem Dalíkem. Politici a novináři nejsou jednotní v názoru, zda užití skryté kamery a následné publikování natočených záběrů v České televizi se dalo zdůvodnit závažností informace, založené spíše na Dalíkových názorech, než na skutečných faktech. Předseda ODS Mirek Topolánek se nejprve za Dalíkovo vystoupení postavil, později se však od jeho výroků o hledání odpadlíků v řadách ČSSD distancoval.

Nejen Večerníček

O tom, že Česká televize od ledna 2007 posune začátek zpravodajského pořadu Události ze čtvrt na osm na sedmou hodinu, média informovala už před dvěma týdny. Komentáře se zabývaly tím, jak bude reagovat televize Prima, a zda dětem nebude vadit, když se posune začátek Večerníčku. Stranou pozornosti však zůstal fakt, že plánované změny se dotknou i komentovaného zpravodajství Události, komentáře. O detailech těchto změn však vedení ČT mlčí a slibuje, že karty odhalí v polovině prosince.

Respekt stejný i jiný

Tiráž pondělního vydání týdeníku Respekt potvrdila informace o novém šéfredaktorovi Martinu M. Šimečkovi. Do funkce nastoupil 1. prosince, když současný šéfredaktor Marek Švehla se stal jeho zástupcem. V posledním šéfredaktorském editorialu Švehla napsal, že jmenováním Šimečky „považuje redakce všechny spory o další směřování Respektu za uzavřené.“ I když ředitel pro strategii Miloš Čermák se svojí koncepcí v redakci neuspěl, jím naplánovaná přeměna Respektu z novinového do časopiseckého formátu se zřejmě uskuteční.

Zoufalé manželky zdarma

Rok poté, co firma Apple nabídla internetovým uživatelům bohatý výběr televizních pořadů ke stažení za úplatu, a v situaci, kdy podobné služby nabízejí také Amazon, AOL a Google, přichází americká televizní síť ABC s vlastní nabídkou, která je zdarma. Za tuto výhodu však divák zaplatí tím, že musí zhlédnout nejméně půl minuty reklam. ABC nabízí na internetu šest populárních seriálů, mezi nimi i u nás známé Zoufalé manželky a Ztraceni. Podobnou, ale placenou službu u nás od října nabízí televize Nova. (Ekonom 12.10. – Seriály na vyžádání)

Také DW arabsky

Německá vládní stanice Deutsche Welle oznámila, že v příštím roce rozšíří televizní vysílání DW-TV v arabštině ze tří na osm hodin denně. Připojuje se tak k rozšiřování výměny informací s arabským světem, jejímž hlavním motorem bude zpravodajský program BBC World, plánovaný v arabské verzi na příští rok. DW-TV vysílaný ze dvou satelitů je možné přijímat ve dvaceti arabských státech – od Saudské Arábie až po Maroko.
| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2006 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd