zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

4.1.2007 RUBRIKA: Články v médiích

Stránka Média
EKONOM 4.1.2007

Televize jako obchod

Co se Chaimu Sabanovi, americkému miliardáři narozenému v Egyptě s izraelským pasem, nepovedlo před rokem, podařilo se nyní: prodává se ziskem společnost ProSiebenSat1 Media AG. V roce 2003 ji získal od krachujícího mediálního impéria Leo Kircha. Po sanaci a oddlužení firmy nabídl Saban o dva roky později ProSiebenSat1 k prodeji (Ekonom 11.8.2005 „Dovnitř, sanovat a pryč“).

První pokus ztroskotal vloni na neochotě německého kartelového úřadu povolit prodej ProSiebenSat1 největšímu německému novinovému vydavateli Axel Springer AG. Důvod? Spojení celostátních deníků Bild a Die Welt s celostátními komerčními televizemi SAT1, ProSieben, Kabel1, 9Live a zpravodajskou N24 prý mohlo ohrozit názorovou rozmanitost německých médií.

Tentokrát se negativní postoj německých úřadů neočekává. Novým majitelem kontrolního balíku akcií nebude žádný domácí mediální hráč, ale konsorcium globálních finančních investorů Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR) a Permira, které se prosadilo v konkurenci s dalšími dvěma zájemci, z nichž tím prvním bylo další konsorcium Goldman Sachs a Apax, a druhým turecký mediální mogul Aydin Dogan. (Ekonom 23.11.2006)

Pro KKR/Permira to není první investice do médií. Před dvěma lety tito američtí a britští finančníci koupili SBS Broadcasting s televizními stanicemi ve Skandinávii a v zemích Beneluxu a východní Evropy. Za zmínku stojí, že se společností SBS se v roce 1999 chtěl spojit Ronald Lauder, což odstartovalo jeho spor s Vladimírem Železným.

KKR/Permira vyloučila možnost, že by ProSiebenSat1 chtěla restrukturalizovat a pak, podobně jako Saban, ji se ziskem prodat. Naopak tvrdí, že ProSiebenSat1 spojí s SBS, čímž se posílí mezinárodní operace SBS a německá ProSiebenSat1 se tak stane celoevropským vysílatelem.

I když spojený roční obrat ProSiebenSat1 a SBS ve výši tří miliard euro nebude stačit na evropskou jedničku RTL Group, jejíž příjmy se pohybují kolem pěti miliard euro, je zřejmé, že na evropskou scénu přichází nový silný mediální koncern. Jeho sídlo bude v Mnichově a není vyloučeno, že se stane konkurentem RTL a CME při pronikání do médii v zemích východní Evropy.

Spojení s podmínkami

Těsně před Vánoci vydal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) souhlas se spojením dvou největších českých kabelových operátorů UPC a Karneval. ÚHOS fůzi podmínil podmínkami, které by na jedné straně neměly omezovat kabel v konkurenčním boji s pevnými linkami Telefónicy O2. Na druhé straně však chrání zájmy 800 tisíc zákazníků spojeného operátora UPC/Karneval. Na příští rok UPC slíbila zmrazení cen za poskytování analogových televizních programů, přičemž tato služba se až do roku 2010 bude zdražovat jen o inflaci a nárůst nákladů na energie a vlastnická práva.

Jak závazný bude TPP?

Když Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zveřejnil vloni v srpnu první návrh Technického plánu přechodu na zemské digitální vysílání (TPP), sliboval, že ho v konečné podobě vydá do konce roku 2006. Jak uvedl internetový server Česká média, těsně před koncem roku ČTÚ TPP schválil a tento týden k němu pořádá tiskovou konferenci. TPP má mít formu dokumentu Opatření obecné povahy, jehož závaznost vyplývá ze zákona o elektronických komunikacích. V případě TPP je jeho závaznost navíc podepřena novelou přijatou zákonem 235/2006 Sb., která praví, že TPP má být „závazný pro podnikatele zajišťující sítě elektronických komunikací určené pro šíření zemského televizního vysílání, provozovatele vysílání s licencí a provozovatele vysílání ze zákona.“

Křehké (právní) vztahy

Předběžné opatření soudu, kterým vyvrcholil spor o přenesení autorských práv seriálu Rodinná pouta z jedné produkční společnosti na druhou, vyřešila televize Prima po svém. Po zákazu vyrábět Rodinná pouta ve společnosti Etamp začala Prima od ledna vysílat nový seriál s názvem „Velmi křehké vztahy“, jehož četné postavy však převzala z Rodinných pout. „Novost“ seriálu zdůvodnila Prima v tiskové zprávě tím, že namísto rodiny podnikatele Rubeše se stává hlavní postavou seriálu „skvělý neurochirurg a velký milovník žen“ charismatický doktor Kratochvíl. Bude však tento argument stačit pro obhajobu Primy v autorskoprávním sporu, v němž produkční firma ProTV usiluje o finanční vyrovnání?

Experiment pokračuje

Czech Digital Group (CDG) získala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání souhlas s tím, aby i po Novém roce vysílala v digitální síti „B“ televizní programy z kabelové a satelitní nabídky, a to do doby, než se vyjasní situace kolem žalobami zablokovaných nových digitálních programů. Souhlas měl formu změnu licenčních podmínek experimentální licence, která byla původně udělena jen do konce roku 2005. CDG tak bude v Praze i nadále nabízet programy Prima TV, Top TV, Óčko, 24.CZ, TV Noe a TA3.
| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2006 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd