zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

1.2.2007 RUBRIKA: Články v médiích

Stránka Média
EKONOM 1.2.2007

Dvě rady

Minulý týden se stal předsedou Rady České televize, kontrolního orgánu s pravomocí jmenovat a odvolávat ředitele, Jiří Baumruk. V tomtéž týdnu se stal předsedou francouzské Nejvyšší audiovizuální rady (Conseil supérieur de l'audiovisuel - CSA) s pravomocí jmenovat ředitele veřejnoprávních vysílatelů, Michel Boyon.

Co mají tyto dvě události společné? V obou případech se místní média k těmto nominacím vyjádřila kriticky. Michel Boyon byl vedoucím sekretariátu bývalého ministerského předsedy Jean-Pierre Raffarina. Jeho jmenování prezidentem Chiracem těsně před volbami se vykládá jako poslední rozdávání trafik.

O Jiřím Baumrukovi se zase ví, že jeho vztahy k ODS jsou nadstandardní, nehledě na to, že z ČT odcházel nedobrovolně. Když ho v únoru 2000 odvolali z místa šéfredaktora sportovní redakce kvůli údajnému uzavírání nevýhodných smluv, Baumruk odmítl nabízená náhradní místa a dostal výpověď pro nadbytečnost. V roce 2003 se stal mluvčím radnice Prahy 5 ovládané ODS. Do Rady ČT ho sice oficiálně nominovala TJ Čechie Karlín, ale jeho zvolení v roce 2005 v parlamentu zařídila ODS.

Boyon se stal předsedou devítičlenné CSA z vůle prezidenta, kterému tuto pravomoc svěřuje zákon. Baumruka do čela Rady ČT zvolili členové Rady, a to jasnou většinou jedenácti proti třem hlasům ve druhém kole, v němž porazil akademika z Brna Jiřího Voráče.

Pro Baumruka je zvolení do čela Rady ČT satisfakcí i oceněním jeho dosavadní činnosti v Radě, při níž zřejmě přesvědčil své kolegy o tom, že je schopen věcného a neideologického přístupu k problémům.

Oba případy zároveň svědčí o tom, že politici se nenechají jen tak snadno připravit o možnost získávat vliv na vysílací média. CSA je však od politických vlivů odstíněna o něco lépe, než Rada ČT. Devítičlennou CSA jmenují a odvolávají po třech členech tři instituce: prezident, Národní shromáždění a Senát, z nichž žádná nemůže nad CSA získat absolutní kontrolu. Patnáct členů Rady ČT však volí jedna jediná komora parlamentu, která může odvolávat nejen jednotlivce, ale všechny její členy naráz.

V HDTV kvalitě

Prvním televizním programem s vysokým rozlišením obrazu (HDTV) určeným pro český trh se stane Nonstop Kino HD. Satelitní licenci k vysílání pro ČR, SR, Maďarsko a Polsko udělila minulý týden Rada pro rozhlasové a televizní vysílání společnosti Help Film s.r.o. slovenského mediálního podnikatele Ivana Hronce. Majitel filmové distribuční firmy SPI International (loňské tržby v ČR – 45 milionů Kč) již dříve získal v České republice satelitní licence pro placené filmové programy FilmBox a Nonstop Film. Důvody, proč Hronec žádá o licence v Praze, ne v Bratislavě, jsou ekonomické. Cena za licenci je tady nižší a na Slovensku by musel plnit stanovená procenta slovenského jazyka, což by ho omezovalo při využívání českých dabingů.

STV po vzoru ČT

Nový generální ředitel Slovenské televize (STV) Radim Hreha se vyjádřil kriticky k návrhu slovenského digitálního zákona. Vadí mu, že zákon nepočítá se zvláštním multiplexem pro veřejnoprávní vysílání. V těchto dnech předkládá Hreha koncepci přechodu STV z analogového na digitální vysílání. Již ve svém projektu Hreha počítal s tím, že po českém vzoru bude STV společně se Slovenským rozhlasem operátorem jednoho digitálního multiplexu, který by v roce 2008, při pekingské olympiádě, rozšířil nabídku STV o dva programy – sportovní a dokumentárně vzdělávací.

Tisk pro elitu

V Berlíně vyšlo v lednu první číslo anglicky psaného měsíčníku German Times, jehož cílovou skupinou jsou lidé s rozhodujícími pravomocemi. Německý vydavatel Detlef W. Prinz navazuje na tradici časopisu The Atlantic Times, který založil v roce 2004 na podporu transatlantických vazeb mezi Evropou a USA. Sedm tisíc exemplářů z padesátitisícového nákladu German Times se bude rozdělovat bezplatně mezi poslance členských států EU a Evropského parlamentu. Další tisícovka se dostane do sněmoven Norska, Švýcarska a Turecka.

Ringier jde do televize

Švýcarský Ringier se spojil s tureckým mediálním mogulem Aydinem Doganem a stal se 25tiprocentním vlastníkem Kanal D Romania, který jako nový kabelový televizní program začne v Rumunsku vysílat 18. února. Dogan Yayin Holding (DYH) až dosud v Rumunsku nepodnikal. Pro tureckou expanzi DYH do této země je Ringier dobrým partnerem, neboť zde vydává patnáct celostátních titulů, mezi nimi největší rumunský deník Libertatea. Vloni začal Ringier vydávat v Bukurešti bezplatný deník Compact , který je s nákladem 150 tisíc výtisků jedničkou v příslušném tržním segmentu.

Úspěch YouTube láká

Několik týdnů poté, co spustil svůj zkušební provoz stream.cz jako česká varianta videoklipového serveru YouTube (Ekonom 18.1.), na Slovensku zkouší štěstí s podobným projektem myubo.sk. Do začátku se snažil přilákat návštěvníky amatérským videem zachycujícím dopravní policisty, jak hrají ve službě s plácačkami badminton, a také animovaným seriálem Simpsonovi.
| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2006 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd