zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

29.3.2007 RUBRIKA: Články v médiích

Stránka Média
EKONOM 29.3.2007

Zdarma jen dočasně

Digitální televize. Když v květnu 2002 zbankrotovala ve Velké Británii společnost ITV Digital, čímž ztroskotal i původní plán zavádění zemské digitální televize s placenými kanály, hledalo se řešení. Východiskem se stal projekt Freeview, který namísto dřívějších tří volných a tří placených multiplexů nabídl šest multiplexů se třiceti televizními programy, za které se nemusely platit žádné další měsíční poplatky.

Možnost přijímat na anténu zdarma šestkrát více programů, než nabízel analog, byla dostatečně silným podnětem pro britské televizní diváky, kteří začali houfně nakupovat set-top boxy, jejichž počet se od té doby více než ztrojnásobil. Freeview se 7, 7 miliony domácností dnes dohání placenou satelitní službu Sky Digital s 8 miliony předplatitelů.

Krizovou situaci roku 2002 pomohly překonat investice tří subjektů: BBC, Crown Castle (později pohlceného společností National Grid) a BSkyB, které službu Freeview rozběhly půl roku poté, co ITV Digital vrátila licence. Účast BBC ve Freeview je logická, vyplývá z povinnosti poskytovat veřejnou službu, na níž dostává veřejné prostředky. Rovněž investice telekomunikačního operátora Crown Castle je pochopitelná, provoz digitálních multiplexů je jeho obživou.

Údiv mohla vyvolat pouze participace BSkyB, pro jehož placenou satelitní televizi Sky Digital je Freeview nežádoucí konkurencí. Rupert Murdoch však věděl, že nemůže zanedbat žádnou z distribučních platforem pro marketing svých programů, i když to mohlo být dočasně nevýhodné.

Že se mu tato strategie vyplatila, svědčí události posledních týdnů. BSkyB využívá svoji sílu v oblasti placené televize a tlačí na provozovatele kabelových systémů, aby některé její programy, např. Sky News, Sky Sport News, přeřadila ze základní do placené nabídky. Zároveň požádala regulační úřad Ofcom, aby jí umožnil vysílat na jednom z multiplexů placené programy s kompresní technologií MPEG4.

Ofcom slíbil, že provede celkovou analýzu trhu placené televize. Není vyloučeno, že placené kanály přes protesty spotřebitelských organizací v terestrické digitální televizi povolí. Freeview tak po pěti letech přestane být zcela „free“.

Slovensko-česká spolupráce

Slovenská veřejnoprávní televize STV podepsala minulý týden smlouvu s českou Regionální televizní agenturou RTA o výrobě zpravodajských příspěvků pro vysílání STV. Slovenská zakázka by tak mohla částečně nahradit RTA výpadek způsobený tím, že od loňského roku si české soukromé televize vyrábějí regionální zpravodajství převážně ve vlastní režii. Za zmínku stojí, že současný ředitel STV Radim Hreha býval kdysi zaměstnancem RTA.

Příchody: do Primy ekonom…

Od 1. dubna nastupuje do funkce výkonného ředitele televize Prima Petr Chajda, ekonom, jehož cesta k médiím začala ve finanční skupině PPF. Odtud přešel do TV Nova, kterou opustil, když pod vedením Rumuna Adriana Sarbu přišel o šéfování akvizice a strategie. Vloni v červenci se stal ředitelem TV Barrandov, jejíž licenci pro digitální vysílání však zmrazily soudní spory. V Primě může Chajda využít svých zkušeností jak z TV Nova, tak z TV Barrandov, kde se podílel na výrobě zakázky pro Primu - soutěže Ber nebo neber.

….do Rady ČRo novinář

Téměř rok trvalo, než se Sněmovně podařilo zvolit chybějícího člena devítičlenné Rady Českého rozhlasu, kterým se minulý týden stal televizní moderátor a komentátor parlamentní televize 24cz Antonín Zelenka. Zelenka byl jedním z redaktorů, kteří při televizní krizi v zimě 2000-1 stáli na straně Jiřího Hodače a Jany Bobošíkové. Jasná většina hlasů, která poslala Zelenku do Rady ČRo, naznačila, že až se bude v květnu obměňovat třetina patnáctičlenné Rady České televize, kandidáti s vyhraněnými politickými názory budou ve výhodě.

Rozkvět videoportálů

Murdochova News Corp. a NBC Universal chtějí od léta spustit internetový portál, který by měl být konkurencí populárnímu YouTube. Na provozu bezplatného stahování videa se mají podílet známé internetové firmy Yahoo, AOL a Murdochova dceřinná společnost MySpace. NBC a News Corp. by chtěli do projektu zapojit také Viacom s jeho MTV. Viacom, který nedávno zažaloval majitele YouTube, firmu Google, o náhradu škody ve výši jedné miliardy dolarů za porušení autorských práv, však připravuje svůj vlastní projekt.

Po Královně Premiérka?

Po oskarovém i diváckém úspěchu filmu Královna je téměř jisté, že světlo světa spatří také film Premiérka o Margaret Thatcherové. Pathé jako jeden z koprodukčních partnerů Královny si společně s BBC Films již objednaly scénář u Briana Fillise, který má zkušenosti se životopisnými televizními pořady. Děj filmu se soustředí na dva týdny, které předcházely britsko-argentinské válce na Falklandských ostrovech v roce 1982, a které významným způsobem ovlivnily politickou kariéru Železné lady.
| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2006 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd