zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

28.6.2007 RUBRIKA: Články v médiích

Stránka Média
EKONOM 28.6.2007

Digitalizace podle Novy

Nervózní reakce soukromých televizí na návrh novely, která by je zdražením analogových kmitočtů přinutila přecházet na digitální vysílání v termínech Technického plánu přechodu sestaveného ČTÚ a schváleného vládou (Ekonom 31.5. Digi:jak dál?), se dala očekávat.

Po dopisu šéfa majitele Novy CME Michaela Garina premiéru Topolánkovi (Ekonom 21.6. Pište premiérovi), následovaly dopisy další. Ministerskému předsedovi napsal také Fero Fenič, jehož Febio TV stále čeká na licenci zmrazenou soudními spory. Do úřadu předsedy vlády směřoval i dopis ředitele televize Prima TV Petra Chajdy, i když hlavním adresátem byl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Ve všech dopisech se mluví o povinnosti státu chránit investice. Michael Garin by se rád sešel s premiérem osobně, Petr Chajda nechal v textu zaznít slovo arbitráž. Mezitím pokračují intenzívní jednání s legislativci, neboť novelu zákonů o elektronických komunikacích a o provozování R a TV vysílání by měla vláda projednat ještě před odchodem na dovolenou.

Hrozící tvrdou regulaci ze strany vlády se snaží vysílací průmysl odvrátit nabídkou samoregulace a vstřícných kompromisů. Tak by se dala vysvětlit deklarovaná ochota Novy i Primy přistoupit ke Koalici pro digitální TV, jejímiž kmotry se minulý týden stali předseda Národní koordinační skupiny pro digitalizaci Zdeněk Duspiva a náměstek ministra vnitra pro informatiku Zdeněk Zajíček.

Do tohoto scénáře zapadla i tisková konference, na níž zástupci televize Nova seznámili veřejnost se svoji představou, jak by vypínání analogového signálu mělo postupovat. Začít by se mělo v pohraničí, končit v Praze.

Původní nerealistický požadavek – odejdeme z analogu, až bude v oblasti 90tiprocentní penetrace set-top-boxy – Nova snížila na 55 procent, alespoň v případě Domažlic, kde by se mělo analogové vysílání vypnout 31. srpna. I když ne všichni novináři odcházeli z tiskovky přesvědčeni, že „TV Nova digitalizaci podporuje,“ Nova znovu ukázala, že umí být o krok vpředu před konkurentem TV Prima, která zatím s žádným vstřícným plánem nepřišla.

Syndikát beze změn

Jednání nového Řídícího výboru Syndikátu novinářů ČR po valné hromadě této dobrovolné profesní organizace nepřineslo větší změny. Předsedou SNČR i nadále zůstává Miroslav Jelínek, místopředsedy jsou Radko Kubičko, Jan Punčochář a Ivana Šuláková. Dokument místopředsedů Kubičky a Punčocháře „Co děláme, co chceme,“ který byl podkladem k diskusi, navrhoval kromě jiného zřízení placeného mediálního obmudsmana SNČR. Valná hromada tento návrh zatím nepřijala, ale chce o něm dále diskutovat. Stížnosti na práci médií a novinářů bude tedy i nadále projednávat Komise pro etiku složená z dobrovolníků pod vedení docentky Barbory Osvaldové z FSV UK.

Týtý změní majitele

Spekulace o tom, že Ringier hodlá prodat své programové časopisy (Ekonom 14.6. Ringier šetří), se potvrdily. Periodika informující o televizních programech převezme ve Švýcarsku Axel Springer Verlag, v dalších zemích pak Heinrich Bauer Verlag. Český programový časopis Týdeník televize se čtyřicetiletou historií, vycházející od roku 1965, se tak stane majetkem veřejné obchodní společnosti Bauer Media v.o.s.

Lupa: Američané útočí

O tom, že třicet procent české jedničky na internetovém trhu Seznam.cz změnilo majitele, se ví už tři měsíce. Na internetovém serveru lupa.cz nyní vzplála diskuse o tom, zda fond rizikového kapitálu Tiger Holding, který získal menšinový podíl v Seznamu za 65 milionů euro, neohrožuje nezávislost většinového majitele Ivo Lukačeviče. Ten ve svém blogu všechny spekulace odmítl, nicméně server Lupa.cz přinesl informace o tom, že Tiger Holding se zajímá o vstup do dalších českých internetových projektů, o nichž se předpokládá, že by je americký investor mohl restrukturalizovat a později se ziskem prodat.

HDTV placeně či volně?

Britská agentura pro průzkum trhu IMS Research předpovídá, že do konce roku 2011 bude ve světě téměř 150 milionů domácností s televizi s vysokým rozlišením obrazu HDTV. Pro Evropu, která nemá tak rozvinuté kabelové sítě jako USA, má být převažujícím distribučním kanálem satelit. Jak v kabelech, tak na satelitu, půjde především o placené služby. V Británii však sdružení komerčních stanic ITV nyní rozbíhá kampaň „HD pro všechny,“ snažící se zabránit, aby stát ušetřené analogové kmitočty prodával komerčním mobilním službám, namísto toho, aby jimi rozšířil neplacenou platformu Freeview. Šéf ITV Michael Grade argumentuje tím, že diváci, které stát donutil přejít z analogu na digitál, budou rozčarováni, když zjistí, že jejich nové „HD ready“ zařízení nebude mít k dispozici oblíbené programy v HD kvalitě.
| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2006 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd