zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

6.12.2007 RUBRIKA: Informace, glosy, polemiky

O digitalizaci trochu jinak (sloupek pro ČT24)

Často se stává, že to důležité na titulních stránkách nenajdeme. Kdesi pod povrchem palcových titulků se odehrávají události a děje, jejichž dopad má pro naše životy větší význam, než nějaká informace o politickém skandálu či krátkodeché korupční aféře.

Tak například v sobotním vydání MF Dnes jsme se mohli kdesi zastrčeně uvnitř listu dočíst v krátké noticce, že společnost Google bude bojovat o přidělení frekvencí pro šíření mobilního signálu s telekomunikačními obry AT&T a Verizon. Průměrný čtenář si řekne: No a co má být?

Pravda, telekomunikační trh za oceánem se nás netýká. Nicméně ta zpráva má souvislost s něčím, co se děje také u nás v Evropě, s digitalizací televizního vysílání. Google totiž bude soutěžit o frekvence, na kterých až do této doby vysílaly televizní stanice.

Pokud někdo chce znát, proč se digitalizuje zemské/terestické televizní vysílání, pak tato krátká zprávička může posloužit jako názorný příklad a výklad toho, oč vlastně při digitalizaci jde. Nikoli jen o kvalitnější a stabilnější obraz, nikoli o větší počet televizních programů (ty můžeme získat i na kabelu a přes satelit), nikoli o dodatečné datové služby a další technické vymyšlenosti. To všechno jsou jen průvodní efekty digitalizace zemského vysílání, jejímž hlavním a prioritním cílem je lepší využití kmitočtového spektra, úspora frekvencí, na které nedočkavě čekají další komunikační služby. Tak se rozhodlo v okolním světě a my se s tím volky nevolky nějak musíme vyrovnat.

Marně jsem pátral v českém denním tisku po zprávě o další významné události posledních dnů. Mám na mysli závěr Světové radiokomunikační konference WRC-07, na které došlo v polovině listopadu k dohodě o tom, jak se ušetřené televizní kmitočty budou využívat. Někdo může namítnout, že tato informace je příliš odborná. Nicméně světová média, která si právem mohou říkat „kvalitní“, informaci přinesla. Příkladem budiž třeba International Herald Tribune nebo rakouská veřejnoprávní ORF.

U nás se pokusil na důležitost WRC-07 upozornit pouze „digitální koordinátor“ Zdeněk Duspiva na svém webu zde a tady. Web Českého telekomunikačního úřadu zatím mlčí.

O co tedy jde? V Ženevě došlo k souboji telekomunikačních operátorů a zastánců zemského televizního vysílání o to, kolik frekvencí bude muset televize odevzdat mobilním službám. Nakonec to dopadlo tak, že v oblasti USA a Pacifiku, a také v některých asijských zemích, se zemské vysílání televize bude muset spokojit s podstatným úbytkem frekvencí, neboť z dosavadního „televizního“ pásma 470-862 MHz po roce 2009 kmitočty v rozsahu 698-862 MHz obsadí mobilní komunikace.

Evropská vysílací unie (EBU) se snažila varovat před tím, aby se v Evropě ubíraly vysílací kmitočty pro digitální televizní vysílání, do jehož rozvoje četné evropské země investovaly nemalé prostředky (VB, Švédsko, Finsko, Německo). EBU navrhovala, aby se o problému diskutovalo až v roce 2011. Také proto, že situace v jednotlivých zemích se případ od případu liší, a že bude hrozit vzájemné rušení televize a mobilní komunikace.

Nicméně rozhodnutí už padlo. Namísto pásma 470-862 MHz bude mít digitální televize v Evropě k dispozici 470-790 MHz. Z televizních frekvencí se tedy „ukrojilo“ jen 72 MHz, zatímco v USA to činí 164 MHz.

Rozhodnutí WRC-07 vyvolává otázku. Bude technologický vývoj takový, že „klasické“ zemské vysílání v budoucnosti vymizí a rozplyne se do mobilních audiovizuálních služeb? Odpověď ponechávám odborníkům. Jako mírně poučený laik si však dovolím vyslovit názor, že i když prapor multikanálovosti ponesou v budoucnu hlavně kabel a satelit, univerzální televizní služba vysílaná na zemských frekvencích by s námi měla ještě nějakou dobu vydržet.

Už jenom kvůli své úloze, jakou sehrává při naplňování našich kulturních a sociálních potřeb, ať už jde o posilování sociální soudržnosti nebo o tvorbu a šíření společných hodnot. Televize přijímaná na jednoduchou anténu bude vždycky k dispozici o něco jednodušeji a pohotověji než programy, pro jejichž příjem musíme mít kabelovou zásuvku nebo satelitní talíř s LNB konvertory.

| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2006 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd