zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

12.11.2012 RUBRIKA: Informace, glosy, polemiky

Jak ředitel BBC o své místo přišel (blog pro Aktuálně.cz)

Chronologie případu začíná v říjnu 2011, kdy umírá známý komik a bavič Jimmy Savile. Při pátrání po jeho životě pořad BBC-Newsnight narazil na informace o tom, že Saville zneužíval nezletilé osoby. Šestitýdenní investigace však přišla nazmar. V prosinci 2011 se pátrání zastavilo, pořad se nevysílal, Vánoce byly na krku. V červenci 2012 byl jmenován nový generální ředitel BBC George Entwistle, do funkce nastoupil 17. září.

V létě 2012 se případu Jimmy Savile chopila konkurenční soukromá televize ITV, která se dopátrala toho, že BBC kauzu zametla pod koberec. Situaci se ještě před vysíláním pořadu ITV 2. října pokoušel zachránit redaktor pořadu Newsnight Peter Rippon ve svém blogu, ve kterém vysvětloval, proč kauzu - údajně dobrovolně - opustil. Den poté vysílala ITV pořad "Other Side of Jimmy Savile", v němž vypovídaly některé ženy, oběti Savilleovy náklonosti k dětem a nezletilým, které zneužíval.

Následovalo vyšetřování, jak to s případem Jimmy Savile v BBC vlastně bylo. 22. října BBC vysílá pořad Panorama Jimmy Savile - co BBC věděla. Tentýž den vedení BBC publikuje opravy toho, co napsal ve svém blogu redaktor Rippon, který byl přechodně "postaven mimo službu". Následuje parlamentní grilování ředitele Entwistla a Newsnight se snaží napravit své opomenutí další reportáží o sexuálním zneužívání nezletilých, tentokráte v dětských domovech v severním Walesu.

Ještě před vysíláním pořadu se po Twitteru rozletí zprávy o tom, že "dnes večer se bude v Newsnight mluvit o vysoce postavené politické osobě, která je pedofilem". Jednu z nich rozšířil Iain Overton, šéf neziskové organizace investigativní žurnalistiky The Bureau of Investigative Journalism, se základnou u City University v Londýně. (DODATEK 12.11. 13:00: Iain Overton rezignoval na místo šéfeditora investigativního webu - důvod neuveden, ale zřejmě za tím stojí aféra BBC.) Druhým zdrojem byl televizní redaktor Michael Crick z Channel 4, který se pochlubil tím, že mluvil s vysoce postaveným politikem, jenž se chystá žalovat BBC za bezdůvodné obvinění z pedofilie. Tweet Michaela Cricka, jakož i informace na The Bureau of Investigative Journalism se posléze z internetu tiše vypařily.

Nicméně okamžitě po vysílání pořadu Newsnight v pátek 2. listopadu se na sociálních sítích internetu stále častěji objevuje jméno zmíněného politika, kterým měl být lord McAlpine. Pořad Newsnight však žádného politika nejmenoval, žádné jméno se tu neobjevilo a právníci se nyní dohadují o tom, zda lord McAlpine mohl být z indicií v pořadu identifikován. Výpověď svědka Steve Messhama obsahovala pouze zmínku o "leading Conservative figure during the Thatcher era", tedy o člověku, který byl "přední osobnosti konzervativců za éry Margaret Thatcherové," a který Messhama jako chovance dětského domova údajně několikrát zneužil. Internet si byl však jistý - Messhamova výpověď prý ukazovala na lorda McAlpina.

titulní strany britských nedělníků 11. listopadu 2012 V pondělí 5. listopadu slibuje premiér Cameron, že nechá zřídit zvláštní komisi, která případy ze severního Walesu vyšetří. Ministryně vnitra Theresa May oznamuje, že případ začne šetřit policie. Redaktoři ITV přilejí olej do ohně tím, že premiéru Cameronovi v ranním vysílání předají seznam jmen, o kterých se na internetu tvrdí, že jsou pedofilové. V pátek 9. listopadu korunní svědek Steve Messham opravuje svoji výpověď a BBC se lordu McAlpinovi oficiálně omlouvá.

Ředitel BBC George Entwistle ještě v sobotu 10. listopadu ráno v pořadu Today, o rezignaci neuvažoval. Když ho moderátor John Humphrys tlačil k jasnému vymezení odpovědnosti za selhání BBC, argumentoval tím, že BBC se omluvila, a že se všechno řádně vyšetří tak, aby se věci neopakovaly. Ale byl to právě tento patnáctiminutový rozhovor, který odhalil slabiny nejvyššího manažera BBC, jenž nebyl dostatečně informován (například o titulní story o BBC v Guardianu) a zdráhal se odpovědnost vztáhnout i na sebe.

V sobotu 10. listopadu večer však Entwistle tuto odpovědnost přiznává a podává demisi. Řízení se ujímá současný šéf audia a videa Tim Davie.

Pokud bude tato webová stránka fungovat, stojí za to vyhledat na ní příslušný odkaz a obětovat čtvrt hodiny na to, aby se člověk přesvědčil, co - přes všechny omyly a pády - dělá dobrou značku BBC. Některé komentáře tvrdí, že Entwistle si vlastně sám naběhl na kudlu, když přišel v sobotu ráno do studia. Možná nečekal, že jeho podřízený John Humphrys nebude brát žádné ohledy na jeho šéfovskou funkci a přivede ho několikrát do rozpaků a do úzkých.

Znovu se ukázalo, v čem je síla a význam nezávislého vysílání veřejné služby. Jak správně jeden komentátor poznamenal - byl by schopen udělat takový rozhovor reportér Sky News se svým šéfem Rupertem Murdochem?

P.S. Zde mne napadá. Pamatujete si ještě, jak někteří kritizovali Jakuba Železného, že nebyl dostatečně uctivý k nastupujícímu řediteli Petru Dvvořákovi?

P.S. P.S. Právě v těchto dnech na Slovensku probíhá kauza filmu dokumentaristiky Zuzany Piussi "Nemoc tretej moci", za jehož odvysílání členka Soudní rady předsedkyně Okresního soudu Bratislava Kožíková žaluje veřejnoprávní RTVS za poškození dobré pověsti a autorku filmu za "porušení důvěrnosti ústního projevu," protože rozhovor s ní natáčela kamera bez jejího vědomí. Kožíková nebyla ve filmu jmenována, její tvář režisérka anonymizovala černou páskou přes oči, přesto čelí žalobě. Informovaní totiž věděli, o koho jde, a jak známo, na internetu se všechno vykecá.

P.S. P.S. P.S. Nedá mi, abych neocitoval také odlišný názor z diskuse pod mým blogem na Aktuálně.cz. Nick "framing" tady napsal: "Chyba BBC v tomto speciálním případě byla, že se byť okrajové a "omylem" dotkla Alistaira McAlpinea, posvátné krávy konzervativců.(...) Spíš než hrdinství je Johnu Humphrysovi možné připsat katovskou práci na objednávku. Entwistle, který byl 54 dní ve funkci šéfa organizace s 23.000 zaměstnanci si prostě nenechal udělat svodku a šel si do "svého" studia naběhnout na nůž. Což svědčí o přehnaném sebevědomí a neopatrnosti. Ne o vysokých morálních kritériích uplatňovaných v organizaci." K tomu dodávám názor vlastní: pokud se v BBC neuplatňují morální kritéria, pak ta profesionální tam zcela určitě exsitují. Síla tradice se nedá podceňovat.

| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV | TEMATICKÝ ARCHIV (do roku 2004): INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd