zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

8.12.2013 RUBRIKA: Informace, glosy, polemiky

Anatomie jednoho odposlechu (Ty vole Mandela)

Stalo se v noci z pátku 6. prosince na sobotu 7. prosince. Televizní program ČT24 vysílal od jedné hodiny v noci čtyřhodinový záznam třetí schůze nově zvolené Sněmovny s jediným bodem - projednání zákona o státním rozpočtu. Schůze začala 12:10, po padesáti minutách byla vyhlášena ve 13:02 přestávka. Jednání pak pokračovalo od 14:00 do 15:31 hodin. Protože kompletní záznam na webu ČT24 není k dispozici a v parlamentu je pouze na vyžádání, nelze zjistit zda, a v jaké délce se do vysílání dostaly záběry z doby, kdy Sněmovna nejednala, a kdy si ve vládních lavicích vyměňovali názory premiér Rusnok s ministrem obrany Pickem. Jeden ze zdrojů tvrdí, že záběry, které se staly okamžitě hitem internetu a předmětem omluvy premiéra Rusnoka, byly pořízeny v době, kdy přestávka skončila, tedy poté, co předsedající vyzval poslance, aby se dostavili do sálu. Tolik výchozí situace.

facebooková stránka Miloslava RysaA nyní příběh. Jistý občan ČR Miloslav Rys, který se na facebooku představuje jako libertarián hovořící třemi jazyky (německy, anglicky, rusky), si po příchodu domů zapnul televizi, aby dle vlastních slov "vykropenej po pařbě" si pustil "v noci Kalouska a jen tak mimochodem slyšel Rusnoka a uploadnul video." To, co si Jiří Rusnok povídal se svými vládním kolegy ve druhé hodině padesáté minutě (což by nevylučovalo možnost, že přenos šel do vysílání celý, nesestříhaný včetně přestávky), zaujalo Miloslava Rysa natolik, že inkriminovanou pasáž umístil ještě v noci na facebook pod názvem "Rusnok" s komentářem "Odchyceno na streamu CT24 Rusnok: "Ty vole ted'zemřel Mandela, ty vole, kdo tam pojede, Miloš, ten je nažhavenej, ty vole to bych musel linkou. Kdo to zaplatí?""Já to zaplatím""

Přestože Miloslav Rys je řadovým uživatelem internetu, není žurnalistou, pokud vím nepracuje v žádných médiích, nepatří tedy mezi mediální "opinion makers," není to žádný "gatekeeper," který by rozhodoval o tom, co se v médiích objeví nebo potlačí, jeho sdělení se velice záhy rozletělo do světa. Jak? V podstatě stejným způsobem, jakým se lze prostřednictví pouhých šesti kontaktů napojit na kteréhokoli obyvatele planety. Díky facebooku dokonce stačí i menší počet lidí.

Jeho statut si přečetli nejdříve přátelé, kteří se rozhodli ho sdílet, čímž informovali další přátele, kteří dalším sdílením (celkem přes 250) šířili tuto lavinu dále, až se dostala k lidem na veřejnosti aktivním. Mezi sobotní ranními "sdíleči" byli například Antonín Kostlán, Petr Dimun, Matěj Hollan, Phillip Janýr, čímž už bylo jisté, že zpráva se dříve či později dostane do masových médií. Kolem desáté hodiny se k videu dostal Filip Rožánek, jehož tweet "Sněmovna: „Vole, teď zemřel Mandela, kdo tam pojede? Miloš, ten je nažhavenej, to bych musel linkou, kdo to zaplatí?“ http://ow.ly/rxCcB" dodal rychlosti šíření zprávy nevídanou akceleraci, což není převapením pro toho, kdo ví, že Rožánkovy tweety sleduje šest tisíc lidí (followerů).

Samotný Miloslav Rys to na facebooku popisuje slovy: "uploadnu video, které má za 12 hod. skoro 40000 shlédnutí, vyjadřuje se k němu premiér a vzniká divadelní hra ... Ty vole, to fakt potěšilo :-) btw. díky Karel Rožánek jakmile to nasdílel, tak už to jelo #rusnok", když si rozhlasového analytika Filipa Rožánka zaměnil za televizního redaktora Karla Rožánka.

Shrnuto a podtrženo. Jeden řadový občan ČR byl schopen vytvořit mediální událost, která podnítila vášnivé diskuse o úrovni našich politiků, o úpadku obecné mluvy ve společnosti, o používání slova "vole" nebo o zločinnosti České televize využívající tajných kamer k hanobení naší politické elity. Do této diskuse se pravděpodobně zapojím zvláštním příspěvkem, kterým bych rád reagoval na hysterické útoky Štěpána Kotrby na adresu České televize. Není pochyb o tom, že s parlamentními kamerami a jejich obsluhou asi není vše v pořádku. Jenomže jádro pudla je někde jinde, než to vidí Štěpán.

P.S. Večer se budu dívat na Noru Fridrichovou v pořadu 168 hodin. Rusnokovy výroky zde nepochybně nebudou chybět. Otázkou však zůstává, zda má pravdu facebookový občan Miloslav Rys, který zde včera napsal "Jako co si budeme nalhávat, kdybych to video nenahrál, tak to zítra zveřejní Nora Fridrichová ve 168 hod." Tedy zda by si někdo záznamu ze Sněmovny všiml, kdyby na něj neupozornil Miloslav Rys.

P.S. P.S. Rychlá odpověď na závěrečnou otázku Louče krátce po zveřejnění z tweetu editora ČT24 Františka Lutonského: "Jistě všiml. Měli jsme záznam střižený už v pátek. Jen jsme ho nechtěli vysílat ve zpravodajství. Asi to někdo z ČT propálil."

| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV | TEMATICKÝ ARCHIV (do roku 2004): INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd