zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

19.1.2014 RUBRIKA: Informace, glosy, polemiky

Když Křetínský s Tkáčem "formují prostředí"

Před šesti lety Daniel Křetínský, tehdy ještě v dresu slovenské investiční skupiny J&T, v rozhovoru pro HN 21.9.2007 o investicích do médií prohlásil: "Pečlivě budeme sledovat příležitosti v oblasti tištěných médií, to je pro nás přirozená oblast zájmu. A to ne pro touhu ovlivňovat jednotlivé kauzy, ale formovat prostředí a jeho kulturu. My jsme v jistém smyslu daleko více strategický investor než jiní zahraničí oboroví investoři, kteří vstupují na český trh s puncem »strategický«, a za dva roky odejdou jinam. Takový »strategický« investor nemá ve skutečnosti vazbu na toto prostředí. Nám na něm nesmírně záleží, je to náš život."

Od té doby se řada věcí změnila, J&T se zbavila zpravodajských televizí Z1 (v Česku) a TA3 (na Slovensku), a Daniel Křetínský spoluvlastnictvím Energetického a průmyslového holdingu (EPH) se emancipoval od služebné závislosti na J&T. Vloni v prosinci pak Křetínský společně se svým partnerem z J&T Patrikem Tkáčem odkoupili od zahraničních majitelů český vydavatelský dům Ringier Axel Springer CZ s nejčtenějším deníkem Blesk.

Aniž bych chtěl dělat unáhlené závěry, nemohu se zbavit pocitu, že lednový Blesk naznačuje, jakým způsobem by se to "formování prostředí" prostřednictvím tištěných médií pod novými vlastníky mohlo realizovat. Protože bulvár nečtu, upozornila mě na tuto skutečnost až poznámka Aleše Borovana, který na svém webu napsal: "Nekompetentní šéf ČNB Miroslav Singer dostává pořádně za uši od Blesku Daniela Křetínského. To je velmi, velmi nezvyklé. Že by se částka v eurech za prodej Ringier Axel Springer dohodla ještě před hrátkami s kursem koruny a platilo se až teď v místní měně? V tom případě by Křetínský a Patrik Tkáč tratili až cca 340 milionů korun."

Následně jsem se ponořil do archivů a vyhledal spojení slov "Singer AND Blesk." Zde jsou výsledky: Vše začalo

  • 3. ledna článkem Guvernér ČNB: Za rekordní oslabení koruny dostal prestižní titul!. Pak nastala několikadenní pauza, aby bulvární artilerie Blesku naplno udeřila o týden později soustředěnou palbou. Podtržené jsou titulky z tištěných novin, v závorkách citace z článků.
  • 10. ledna. Zdražilo vše! Zlevnilo jen kiwi a vejce (Může za to guvernér ČNB Miroslav Singer, který srazil kurz koruny.), na webu Vše se zdražilo a ČNB tlačí ceny ještě výš: Za 10 let zlevnilo jen kiwi a vejce!
  • 11. ledna. Nám vše zdražil, ale sám za oběd platí 34 korun!, na webu Vyvolení z ČNB: Singer a spol. vydělává balík, ale obědvají jen za 34 korun!
  • 14. ledna. Jsme ještě větší chudáci, než jsme mysleli (Blesk porovnal ceny potravin, které vydal spolkový statistický úřad, s našimi daty. Tabulky také ukazují, kolik si kdo může pořídit položek za průměrný plat. Pro Čechy žalostné skóre... Na něm se podepsalo i listopadové snížení hodnoty národní měny vůči euru téměř o dvě koruny. Česká národní banka, kterou vede guvernér Miroslav Singer, tím prý chtěla donutit Čechy k utrácení.)
  • 15. ledna. Guvernér Singer: Kouzelník, nebo chmaták? (Abrakadabra, já mám víc, vy nebudete mít nic! Takové kouzlo ovládá Miroslav Singer (45), šéf České národní banky. Škrtem pera oslabil korunu vůči euru o téměř dvě koruny. Lidem zhubly úspory a vše podraží, on vydělal skoro 50 miliard!)
  • 16. ledna. Jak si žije ten, co nám všechno zdražil (doplněno sadou fotografií Singerových nemovitostí s popisky: Sousedova chatička, Pozemek 8340 m2, Bazén, Krajní vila patří podle výpisu Singerově matce, Obří terasa, Trampolína, Dřevo do krbu), na webu Muž, který vám vše zdražil: Takhle si žije!
  • 17. ledna. Lžou nám! (na titulní straně: Zdražili Čechům celý život S výmluvou na levné dovolené. Češi si užívali levných dovolených u moře a v Alpách a národní banka se dostala do ztráty! Aby ji zmenšil, snížil guvernér Singer hodnotu koruny. Jenže to může být mýlka. Češi totiž do ciziny až tolik nejezdili!) - Pane Singere, kdo lže, ten... (str.4: Falešný argument ČNB o zahraničních dovolených Čechů), Oslabení koruny? Velká chyba! (anketa ekonomů s mezititulky: Špatná zpráva, Šoková terapie, Velký problém, Nechápeme to, Guvernére, promluvte!), na webu Guvernér ČNB Singer: Muž, který vám všechno zdražil, MLČÍ!
  • 18. ledna. Singer: Kašlu na 1,5 milionů Čechů! (Arogance moci guvernéra ČNB, který nám vše zdražil. Místo aby vysvětlil, proč oslabením koruny snížil lidem hodnotu vkladů a vše zdražil, se reportérovi Blesku vysmál a odhodil redakční mikrofon. Guvernér byl spolu s dalšími ekonomickými experty hostem veřejné diskuze na téma Ekonomická krize. Konala se v Nové budově Národního muzea. Miroslav Singer (...) asi zapomněl, že není ve své luxusní usedlosti v Kundraticích, kde si může dělat, co chce. Projevil totiž manýry jako severokorejský diktátor Kim Čong-un: s nikým se nebavím, na lidi kašlu! Hned při příchodu+ se ohnal proti mikrofonu Blesku s takovou razancí, že mu upadl na desku stolu.), Médium Singer (názorový sloupek šéfredaktora Radka Laina: Opojený svou genialitou, nebo arogancí? Miroslav Singer, guvernér České národní banky. Člověk, který zdražil Čechům život. (...) Místo argumentů chrlí degradující věty: „Opatření se promítne tak, že si koupí zboží v hodnotě o 200 Kč méně. To není rána.“ „Normální rodina utratí třicet tisíc měsíčně.“ Netuším, jaký je rozdíl mezi normální rodinou a těmi ostatními.(...) A každý den vidím u pokladen v obchodech seniory, kteří u svých mininákupů pečlivě přepočítávají každou korunu. I za ně se chtěl deník Blesk nejvlivnějšího finančníka ptát. A reakce? Odstrčil mikrofon.), na webu Singer vše zdražil a šokuje: Chudší o nic nepřijdou, když úspory nemají

    Shrnuto a podtrženo, slušná dávka populistické demagogie zaměřené na jednoho člověka. Šéfredaktor Lain může namítnout, že taková už je linie listu, a že na statisícový plat guvernéra Singera Blesk upozornil již v prosinci, tedy ještě před převzetím vydavatelství Blesku dvojicí bankéřů Křetínský/Tkáč. Jenomže tehdy, 18. prosince, se Singerova mzda zmínila jen jako podpůrný argument pro titulek Zemanova odměna Rusnokovi: Ty vole premiér se těší na miliony z ČNB!

    Aby bylo jasno. Vůbec si nemyslím, že Křetínský a Tkáč vydali nějaký pokyn: zaměřte palbu na guvernéra České národní banky. I kdyby tak učinili, těžko by se to dokazovalo, vím, jak to v médiích chodí. Ale jak už jsem napsal, nemohu se zbavit podezření, že tady nejde o nějakou náhodu, zvláště když hlavní vlna veřejné kritiky zdražení koruny Českou národní bankou již pominula. Důkazy sice nemám, ale člověka v takových případech napadají nejrůznější myšlenky. Například o personálu, který chce novým majitelům ukázat, jak umí odečítat z očí a ze rtů, a proto by bylo zbytečné uvažovat o nějakých personálních změnách.

    Jak to říkal Daniel Křetínský v tiskové zprávě z loňského prosince? "Jsme si vědomi problémů, se kterými se tradiční tištěné noviny v současnosti potýkají a těšíme se na spolupráci se současným manažerským týmem vedeném Libuší Šmuclerovou, se kterým chceme najít správná strategická řešení."


    Dodatečné P.S. z 20. ledna 11:30: V noci mě napadla bláznivá myšlenka. Co když osobně vedené útoky Blesku proti centrálnímu bankéři jsou naopak snahou redakce dokázat jiným bankéřům, kteří koupili Ringier, svoji nezávislost?? A ještě něco: Na čtvrtek 22. ledna ohlásil deník Sport, že v seriálu "TOP 50 mocných českého fotbalu" uvede téma: Hospodaření Daniela Křetínského ve Spartě.
    | nahoru |

    CHRONOLOGICKÝ ARCHIV | TEMATICKÝ ARCHIV (do roku 2004): INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
    Copyright © Milan Šmíd