zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

4.5.2020 RUBRIKA: Informace, glosy, polemiky

Májový mediální víkend: CNN Prima News poprvé

Začátek května bývá pro média – kromě komentování prvomájových akcí, které letos odpadly – příležitostí vzpomínat na výročí, ta starší i ta novější. Ještě před tím, než nás zavalí vzpomínky na Pražské povstání a konec světové války, měli jsme tu šestnácté výročí vstupu do Evropské unie (letos téměř beze zmínky), vzpomínalo se také na to, jak před 15 lety začal vysílat zpravodajský televizní kanál ČT24, nemluvě o začátku televizního vysílání v roce 1953 (také si kdosi vzpomněl).

To vše v souvislosti s hlavní mediální událostí víkendu, se začátkem vysílání nového zpravodajského kanálu CNN Prima News v neděli 3. května večer. Hlavním tématem večera byl samozřejmě koronavir – v hlavních zprávách (moderátoři Veronika Kubíčková, Pavel Štrunc), v talk show Markéty Fialové „Silný hlas“, v televizním dokumentu „Pod rouškou“ i v pořadu Pavlíny Wolfové „360°“ shrnujícím události dne (top hosté ministr Havlíček, exministr Kuba, náměstek Roman Prymula a k problematice čínských dodávek za CITIC Jaroslav Tvrdík - od 23. minuty).

Bylo by nespravedlivé CNN Prima News – dále jen CPN – hodnotit na základě jednoho dne vysílání, jak to učinili četní komentátoři na sociálních sítích.

Zaznamenal jsem však několik signálů, které vidím jako předznamenání dalšího vývoje. CPN možná bude konkurovat ČT24 tím, že se z vysokých vládních úrovní ČT přiblíží k obyčejným lidem a k jejich starostem (příběh nakaženého Jonáše Jirouta, rozhovory s lidmi žijícími v zahraničí, ale i kritizovaná reportáž o koronaviru v romském prostředí na webu, téma, které jsem zatím jinde v médiích nezaznamenal).

Docela mě překvapilo, že Prima přebírá poměrně dost obsahu od CNN. Otázkou je, zda to bude český divák honorovat vyšší sledovaností. Na druhé straně novým moderním studiem se Prima definitivně zbavuje image chudé příbuzné televize Nova, což při sledovanosti také může hrát svoji roli.

Investigativní žurnalistika asi nebude silnou stránkou CPN. Nejde jen o nedělní debakl Markéty Dobiášové tváří v tvář připravenému Jaroslavu Tvrdíkovi při debatě o čínských nákupech (při čemž stačilo méně se spoléhat na kritiky čínských poměrů a přečíst si tentýž den dopoledne zveřejněný rozhovor s Tvrdíkem na Seznamu.cz), ale o zjištění, že nová šéfka investigace přinesla z ČT do CPN spíše ty horší zvyky z hnízda Wollnerových reportérů.

Příjemným překvapením byla pro mne nová atraktivní webová stránka cnn.iprima.cz s navigací na všechny distribuční kanály přes sociální sítě. Na druhé straně mi trochu vadilo rychlé "mizení" příspěvků do propasti času bez možnosti využít nějaký vyhledávací nástroj, případně archiv.

Ocenil jsem však především to, že odkaz z tradiční stránky iprima.cz na „zpravodajství“ mě zavedl na cnn.iprima.cz, a nikoli na předchozí speciály s „Názory bez cenzury“ a s „komentáři“ exotů typu Karoliny Stonjekové či Tomáše Vyorala.
Zmizela však i Ranní kávička Terezy Spencerové, z níž jsem občas čerpal informace o Blízkém Východu; zde ovšem rozhodl osud, který před měsícem ukončil novinářskou dráhu této zajímavé, byť kontroverzní osobnosti (R.I.P. Dmitriji Spanilý).

x x x

Téma koronavirus v médiích nyní osciluje kolem dvou hlavních témat – tím jedním je proces postupného uvolňování dosavadních omezení a zákazů, tím druhým je otázka náhrad a podpory všech, kterým vládní opatření v souvislosti s pandemií přivodila hospodářskou škodu. Debata kolem koronaviru má řadu peripetií a konfliktů (například Prymula vs. Münich, názory onkologa Jana Žaloudíka), které mají však jednu stabilní konstantu: je jím premiér Andrej Babiš, který nás v médiích dnes a denně neustále přesvědčuje, jak to jeho vláda dělá dobře.

Naposledy ve včerejším speciálu v televizi Nova, který Nova nasadila v 18:50 schválně proti začátku CNN Prima News - CPN. Ray Koranteng měl co dělat, aby premiéra průběžně odkláněl od jeho naučených marketingových frází a donutil ho odpovídat na otázky.

Dnes pak v CPN došlo k zajímavé situaci, když Libor Bouček jako moderátor ranního vysílání se omluvil slovy „Já prostě v době krize všude vidím premiéra,“ poté, co chybně ohlásil, že v následujícím pořadu K věci bude mluvit Andrej Babiš. Asi to bylo naplánováno, dokonce se to objevilo i v titulku, ovšem K věci pak mluvil kdosi jiný – ekonomka Jana Matesová; Babiš zřejmě odmítl. Že by se vyčerpal natáčením svého pravidelného nedělního facebookového videa “Čau lidi“? Tentokráte s půllitrem v ruce?

Jak oznámil mluvčí Hradu, můžeme se těšit také na vystoupení prezidenta Miloše Zemana, který k národu promluví zítra, tj. v úterý 5. května v 17:05 na Radiožurnálu.

x x x

Ani o víkendu neutichly dvě mediální kauzy, které v českých médií přetrávají už řadu dní. Je zajímavé, že obě se svým způsobem dotýkají vztahu českého státu k velmocem – Rusku a Číně,

Kauzy odstraněného pomníku maršála Koněva a ocenění tzv. vlasovců se zdramatizovaly zprávou Ondřeje Kundry v Respektu, že do Česka přicestoval muž s jedem, který by mohl být nebezpečný těm, proti nimž v Rusku bylo zahájeno trestní řízení (dokument zde) kvůli porušení ruského trestního zákona paragrafu 354/1.
Informace, jejíž zdroj je nejmenovaný, a údaj o přítomnosti jedu nedoložitelný, vyvolal nejen výměnu diplomatických prohlášení, ale také otázku, zda se média nenechala zatáhnout do hry, kterou nemají pod kontrolou. Nicméně pražský primátor Hřib, a starostové Kolář (Praha 6) a Novotný (Řeporyje) dostali policejní ochranu.
S Vojtěchem Filipem si o tom v neděli povídal na ČT Václav Moravec.

Tou druhou kauzou jsou okolnosti smrti předsedy Senátu Kubery, kterou příbuzní senátora kladou za vinu psychickému nátlaku ze strany čínského velvyslanectví kvůli Kuberově chystané návštěvě Tchaj-wanu. Štafetu pátrání, zda výhružný dopis čínského ambasadora inicioval kancléř Mynář, převzala ČT v pořadu 168 hodin, jejíž redaktorky mluvčí Pražského hradu obvinil ze „špinavých estébáckých praktik.“ Kromě toho „případ Kubera“ Ovčáček označil za „nejrozsáhlejší dezinformační útok po roce 1989.“ Vedlejším produktem akce reportérek pořadu 168 hodin bylo zjištění, že Jiří Ovčáček randí s Hanou Lipovskou, kandidátkou do Rady ČT (alespoň tak ji identifikoval její možný - v případě jejího zvolení - budoucí kolega v Radě Zdeněk Šaraptka).

x x x

Zatímco program ČT seniorům předkládá archivní vykopávky, které se dosud neodvážil zařadit do vysílání, jako například seriály Rozpaky kuchaře Svatopluka nebo Druhý dech, světovou televizní událostí doby koronavirové je prý nová reality show Too Hot to Handle. Ovšem jenom pro ty, kteří si předplácejí Netflix.

| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV | TEMATICKÝ ARCHIV (do roku 2004): INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd