zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

26.10.2001 RUBRIKA: Česká televize

Tři zastavení s Milanem Knížákem
ředitelem Národní galerie a členem Rady ČT

Rozhovor se uskutečnil 25.10.2001. Ptal se Václav Moravec. Plné znění je k dispozici na serveru BBC.

Zastavení první: Na televizi se nedívám, ale vím, že ČT2 se podobá ČT1 a ta zas komerčním kanálům

O: Jak často se díváte na televizi?
Knížák: Málo a když, tak na něco, co je o něčem, abych se trošku pobavil.
O: Kdy jste se naposledy díval na něco, co je o ničem?
Knížák: Já myslím, že včera v noci jsem koukal, ale vůbec nevím, o čem to bylo.
O: Tak asi to bylo skutečně o ničem. Kolik času tomu dívání se o ničem věnujete?
Knížák: Já se dívám na televizi pouze, když jsem unaven a pokud se třeba nechci podívat na zprávy, v případě ..., že třeba po 11. září, tak jsem se samozřejmě díval na zprávy, protože mě zajímaly, ale jinak se dívám v podstatě jen, když jsem unaven a chci se něčím pobavit. Chci, aby mě myšlenky odpluly někam jinam.
O: Který z českých televizních kanálů preferujete?
Knížák: Tak samozřejmě já preferuji kanál číslo dvě, i když mi připadá, že někdy se příliš podobná "jedničce" a "jednička", Česká televize, mi zase připadá nesmírně podobná těm komerčním kanálům.
O: Ale z toho, co jste řekl, to vypadá, že se asi díváte na jiné kanály nebo ČT 2 vysílá mnoho věcí o ničem?
Knížák: Ne, ale jako já hledám pořady, které mě zajímají, které mě nějakým způsobem zaujmou tak, že mě odvedou od mých vlastních myšlenek, kterými se zabývám celé dny a "dvojka" občas dává něco, co tomu vyhovuje a navíc můj vkus je asi jiný než třeba běžného diváka, takže možná, že já hledám jiný způsob zábavy než ti jiní.

Zastavení druhé: Rozpustil bych veřejnoprávní televizi

O: Jak si představujete dořešení televizního problému?
Knížák: Já bych televizi rozpustil a pokusil bych se jí složit zcela znovu na úplně jiných základech. Já si myslím, že tato televize je nereformovatelná a že se ani sebelepšímu řediteli opravdu nepovede nějakým způsobem ji uvést do pořádku, čili ...
O: Podle vás je tedy jediné řešení televizi zprivatizovat, dům na Kavčích horách prodat a pak s odstupem času se pokusit vytvořit na základě zákona nové veřejnoprávní médium, které bude stavěné na zelené louce?
Knížák: To jste řekl vy, já jsem to nikdy takto neřekl. Já jsem o prodeji domu na Kavčích Horách neřekl ani slovo, ani o privatizaci.
O: Tak jak byste stavěl novou televizi?
Knížák: Já bych jí osobně samozřejmě rozpustil, stavěl bych novou veřejnoprávní televizi na nějakých veřejnoprávních základech, na zcela racionální organizační bázi. Patrně bych udělal jen jeden program, poněvadž stejně po digitalizaci se bude jednat o pět programů, protože jeden analogový kanál reprezentuje pět digitálních, tzn. bylo by stejně pět kanálů, čili bych budoval tuto televizi zcela znova na jiných organizačních postupech. Já bych zprivatizoval, pokud bych měl něco privatizovat, pouze jeden kanál, a to ten, který se dneska nazývá prvním.

Zastavení třetí: O kandidátech jsem do médií nemluvil

O: Vy jste podle Lidových novin, a můžete mi to buď vyvrátit nebo potvrdit, o jednom z kandidátů, a to právě o Petru Sládečkovi, řekl: "Vím určitě, koho volit nebudu, Petra Sládečka." Nakolik je podle vás profesionální, když členové rady ještě předtím, než vyřknou ortel 7. listopadu, mluví do médii o tom koho volit nebudou?
Knížák: Já jsem nemluvil do médii, mě se zeptali na to, zdali vím, koho budu volit. Já jsem řekl, že nevím, koho budu volit, ale že vím, koho volit nebudu, poněvadž mě Petr Sládeček svým vystoupením včera a musím říct, že je mi to líto, mě přesvědčil o tom, že není vhodným kandidátem, poněvadž jsem jeho vystoupení považoval za naprosto řádově nejhorší a řádově jiné než vystoupení dvou následujících kandidátů.
O: Otázka však zněla, zda dávání jednotlivým kandidátům znaménka plus či mínus, byť jste dotázán médii, protože vždy můžete odpovědět, že nebudete odpovídat na tu otázku, zda je to vhodné?
Knížák: Já si myslím, že já nemám co skrývat a pokud něco vím a já vím, že ho volit nebudu, to je jediné, co vím, pak další má rozhodnutí nejsou jasná, tak to klidně řeknu. Nevidím na tom nic špatného, poněvadž to bylo veřejné slyšení, my jsme se ho veřejně dotazovali a já nevidím důvod, proč bych měl zamlčovat svůj postoj, když jsem o něčem přesvědčen. Pokud bych to nevěděl, tak řeknu: "Nevím, koho budu volit," ale já vím, že nebudu volit Sládečka, protože mě opravdu bohužel velice zklamal.

| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2001 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd