zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

5.11.2001 RUBRIKA: TV NOVA

Jak jsem se zapojil
Když novinář ještě nemá ty správné známosti

Snad to už můžu prozradit. Do Hospodářských novin jsem přišel dělat stránku o médiích. Zástupce šéfredaktora k tomu dodal: To ovšem neznamená, že si budeš zprávy sušit jen pro sebe. Když se něco v médiích přihodí, předpokládá se, že se také zapojíš.

A tak jsem se zapojil. Hned druhý den v pátek 2.11. jsem se dozvěděl, že Josef Kopecký, který měl v HN média na starosti, odejel na dovolenou, a že by bylo dobré mít "něco na pondělí k Balvínovi". Nejlépe, jak se televize bouří.

Jenomže Česká televize se nebouřila, na Kavčích horách byl v pátek klid a většina šéfů mi řekla, že balvín/nebalvín, život jde dál a práce nepočká. Hlavně, aby byly peníze, protože na provozu se dá šetřit jen do určité míry a když nejsou peníze na nákup kazet v době, kdy Olympiáda a MS světa ve fotbale jsou za dveřmi, tak je to na pováženou. (Tu poslední větu vedlejší mi ovšem šéfové neřekli, tu jsem si vyslechl od lidí "zdola".)

V neděli odpoledne jsem přinesl do redakce hrubou verzi článku a těšil se na to, jak se v klidu a pohodě seznámím s macintoshovským redakčním systémem, kde je všechno jinak, než na starém dobrém PC.

Všechno bylo skutečně jinak. Ale jinak. Editoři si mě zavolali s tím, že získali tip na "breaking news". Železného advokát Aleš Rozehnal prý sedí v cele předběžného zadržení a galerii Zlatá husa v Dlouhé obsadili policajti. Takže bychom na tom měli začít nějak kolektivně pracovat.

Zatímco kolegyně Jana Havligerová vysílá dotaz ke svému zdroji, náměstku Úřadu pro vyšetřování ČR Martinu Pavlíkovi, řeší se otázka, jak naložit se Zlatou husou. Nabízím se, že se tam podívám sám. Tak trochu jsem se těšil, že si po letech zase zblízka čichnu k hejnu novinářů, kamer a mikrofonů.

Ale také tady bylo všechno jinak. V Dlouhé ulici žádný shluk, žádní novináři. Na dveřích galerie Zlatá husa je už zdálky vidět bílý papír s nápisem: "4.11.2001 je expozice z technických důvodů uzavřena." Nu což, zeptám se proč.

Jenomže jakmile jsem se přiblížil ke zvonku, přiskočila ke mně skupina tří mladých mužů, kteří se až do té doby opírali o nedaleko parkující červenou Felicii. Na můj dotaz, jaké jsou technické důvody uzavření galerie, nedávají odpověd. Teprve když protestuji, že nemají právo mi bránit zeptat se přímo v galerii, prokazují se jako úředníci policie v civilu. Odmítají podat jakoukoli bližší informaci.

Hlásím tedy do redakce, že zpráva o obsazení galerie se dá pokládat za věrohodnou. Při diskusi s policisty se objevuje redaktorka Lidových novin Jana Ciglerová a probíráme situaci. Prý už tu byli kolegové z dalších listů, ale zatím se nic neděje.

Hlásím tedy do redakce, že to v Dlouhé vypadá na delší čekání a redakce posílá posilu.

Než posila dorazí, usedám v protější restauraci a pozoruji cvrkot přes ulici. Co chvíli se dveře galerie pootevřou a mezi dveřmi probíhá vyjednávání s čekajícími policisty v civilu. Jednu chvíli se tam objeví i Železného advokát Monsport. V 16.10 nastává obrat, tři policisté si berou své tašky a kufříky z auta a je jim umožněn vstup do galerie. Za jakým účelem? Nelze zjistit. Nezbývá než pozorovat.

16.22 - galerie otvírá muži v pracovním s taškou. Z hospody vypadá jako messenger, ale pak se ukazuje, že to byl poselák z www.pizzagohome.cz, který obleženým galeristům přinesl pizzu. To už čekám na kolegyni Marečkovou venku na ulici a zaujme mě ještě jeden návštěvník, kterému galerie otevírá. Ten muž má totiž v hrsti několik křížových šroubováků a když je podá komusi uvnitř, opět odchází.

Jenomže vpuštěním policistů do galerie jakoby představení skončilo. A ono se skutečně v Dlouhé až do večera nic významného neudálo, takže kolegyně Marečková odešla s prázdnou.

Mezitím Martin Pavlík Janě Havligerové oznámil, že Rozehnal byl obviněn z napomáhání trestnému činu krácení věřitele, a že se zítra, tj. v pondělí rozhodne, zda na něj nebude uvalena vazba. Ale v jaké souvislosti, to zatím nikdo neví.

Nejsem z toho moudrý. Obsazení galerie by odpovídalo výkonu rozhodnutí amsterodamské arbitráže, podle které by měl Železný vrátit Lauderově CME asi miliardu korun (Na stránce www.cnts.cz se dlužná částka už nebezpečně blíží hranici 28 milionů US dolarů.)

Jak známo, Městský soud nedávno zamítl odvolání Železného právníků, a CME radostně vyslala do světa, že případné exekuci obrazů i celého domu už nestojí nic v cestě.

Ale Rozehnal jako spolupachatel poškozování věřitele? To přece míří jiným směrem, směrem k lichtenštejnské nadaci Astrona Foundation, kde to podle mého názoru skutečně smrdí. Že by se už do Prahy dostavily výsledky právní pomoci, o kterou česká vláda požádala lichtenštejnské orgány? Nebo že by se Lichtenštejnsko přišlo na to, že s Astronou Foundation není něco v pořádku?

Tyhle dva případy - domácí exekuce ulitého Železného majetku a případ Astrony Foundation - mi pořád nějak nejdou logicky dohromady. A přitom první i druhá stránka novin čeká na třísloupcové zprávy. Nikdo nic neví, nebo nechce nic říct, ani PRman TV Novy Martin Chalupský. Četka vydává krátkou faktickou zprávu o Rozehnalově zadržení, to je až do večera všechno.

A teď si milý novináři sedni si a piš. Chceme od tebe zprávu, background, poznámku na názorovou stranu. Uzávěrka se blíží a přiznám se, že začínám mírně propadat panice. Naštěstí kolegové Vojíř a Havligerová si berou na starost první, zpravodajsky zaměřenou stranu, ode mne se chce ten zbytek.

Uzávěrka prvního vydání se samozřejmě stíhá, i když v poklusu. Četka vydává zprávu, že Rozehnalův výslech po šesti hodinách skončil. S jakým výsledkem - to se prý dozvíme v pondělí. O uvalení vazby zatím ani slechu. Že by se náš zdroj mýlil? Vyčkáme do zítřka. Až co řeknou policejní mluvčí. Až co vyškrábou ze svých zdrojů kolegové v jiných listech.

Dnes, tj. v pondělí, otevírám noviny a vidím, že kolegové se doopravdy činili. MF DNES získala sólokapra zprávou, že Železný náhle odpoledne zmizel z natáčení silvestrovského pořadu a skrývá se. Jana Perglerová z Práva své kolegy z MF Dnes ještě přetrumfla, protože zatímco podle MF Dnes "Vladimíra Železného hledali celý den neúspěšně", Právo mělo informaci, že Železný byl večer skutečně zadržen a "po ukončení podání vysvětlení propuštěn." Zkrátka, nemám zatím ty správné konexe a Josef Kopecký v redakci chyběl.

Zatímco já jsem se soustředil na Rozehnala, MF Dnes připomněla všechny nejdůležitější trestní kauzy, tj. údajné antedatování smluv, Astronu Foundation a daňové úniky.

Já osobně si myslím, že vítr fouká od Astrony Foundation. Protože Lichtenštejnsko zřejmě je státem, ve kterém neprocházejí triky, které si oblíbili naši novopodnikatelé za asistence alibismu našich soudů.

Výsledky nedělní práce jsou zde tady a také zde.

P.S. DODATEK 6.11. Nakonec se ukázalo, že opatrnost matka moudrosti, a že ani dobré zdroje nejsou všechno, pokud jejich informace není správně interpretovaná. Chudinka Jana Perglerová se v Právu blamovala, když uvedla, že Železného v neděli večer vyslýchali a po podání vysvětlení byl propuštěn. Vysvětluji si to tak, že její zdroj se jí snažil vysvětlit, že Železný byl již jednou v této kauze, 12.-13.dubna předveden a vyslýchán, bylo mu předáno obvinění a od té doby je vyšetřován na svobodě. Jenomže to vše se stalo v dubnu a nikoli v neděli 4.listopadu. A možná ani s tou honbou na skrývajícího se Železného, jak nám sugerovala MF Dnes (jejíž verzi přebírá dnešní Blesk), to asi není tak horké, když vyšetřovatel sdělil Železného obhájci - dle zprávy ČTK - že nemá nyní důvod se s ním setkat.

| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2001 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd