zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

08.11.2001 RUBRIKA: TV NOVA/Články v médiích

Obvinění právníka Aleše Rozehnala
Záznam vystoupení v pořadu České televize "21", dne 5.11.2001

Jan NĚMEC, moderátor
Právníka Vladimíra Železného Aleše Rozehnala obvinil vyšetřovatel z poškozování věřitele. Podle policie případ souvisí s aktivitami ředitele televize Nova.
Dobrý večer.S novinářem Milanem Šmídem o dalším vývoji ve sporu Vladimíra Železného a americkou CME. S místopředsedou ODS Janem Zahradilem a politologem Bohumilem Doležalem o dalším směřování občanských demokratů. A s francouzským režisérem Philippem Lioretem a Lourentem Coulonem z Francouzského institutu o právě probíhajícím Festivalu francouzských filmů v Praze. Taková bude dnešní "21", u které vás vítám.
Policejní vyšetřovatel dnes z trestného činu poškozování věřitele formou účastenství obvinil Aleše Rozehnala, právníka Vladimíra Železného. Mluvčí republikového úřadu vyšetřování Soňa Jindráková uvedla, že případ souvisí právě s trestním stíháním ředitele TV Nova. Jeho vyšetřovatel obvinil už na jaře jednak z celního úniku a jednak, stejně jako teď Aleše Rozehnala, z poškozování věřitele.

(Informační šot Veroniky Sedláčkové, kde sděleno, že Rozehnal byl zadržen, vyslýchán a obviněn.)

Jan NĚMEC, moderátor
Ve studiu už vítám Milana Šmída, novináře z Hospodářských novin. Dobrý večer.

Milan ŠMÍD, novinář Hospodářských novin
Dobrý večer.

Jan NĚMEC
Jak jsme slyšeli, vyšetřovatel už obvinil Aleše Rozehnala. Vidíte v tom vy osobně nějaký zlom, nebo další přelom v té kauze sporu Vladimíra Železného s CME?

Milan ŠMÍD
Já se domnívám, že média trochu tu kauzu nafukují. Kdybychom ten případ měli hodnotit vcelku, tak je to v podstatě určitý důkaz toho, že v České republice existuje právní stát, který se zavázal, že výkony (rozhodnutí) mezinárodních arbitráží jsou u nás vykonatelné. Ten případ v podstatě už začal někdy v únoru, když arbitráž v Amsterdamu rozhodla, že Vladimír Železný by měl vrátit svému partnerovi cirka asi dvacet sedm milionů dolarů. Vladimír Železný tu částku nevrátil, naopak vystoupil s protipohledávkou, což byla směnka, jakási smluvní pokuta, kterou údajně zaplatil firmě Astrona Foundation. Na což reagoval ten jeho partner tím, že podal žalobu z poškozování věřitele, a ta žaloba vlastně už běží někdy od března. A pokud já vím, tak stejné mediální, nechci říci šílenství, ale probíhalo, když byl Vladimír Železný v dubnu podobným způsobem předvedený k výslechu, dva dny byl vyslýchán a potom byl propuštěn. Takže já si myslím, že ten případ normálně běží a uvidíme, kam se dovede.

Jan NĚMEC
Přesto Aleš Rozehnal, tedy právník, stráví dnešní noc v cele. Ani to podle vás není přelom?

Milan ŠMÍD
Přelom? To je otázka, já si myslím, že orgány činné v trestním řízení asi mají nějaké důvody, proč to vyšetřování neprobíhá na svobodě. Stále se čeká, jestli budou vazební důvody, nebo nebudou vazební důvody.

Jan NĚMEC
Můžete odhadnout, s čím to třeba může souviset? Nebo máte nějaké informace?

Milan ŠMÍD
Já osobně vidím, že jde neustále o jeden a tentýž případ, to znamená, o tu Astronu Foundation, kdy ta strana CME tvrdí, že šlo o určitou spekulaci a náš vyšetřovatel požádal o právní pomoc lichtenštejnský stát. Možná, že došly nějaké nové informace, protože pan Rozehnal byl zaangažován, tuším, že byl příkazníkem této společnosti, tak je možné, že proto bylo to trestní stíhání rozšířeno z pana Železného i na pana Rozehnala.

Jan NĚMEC
Aniž bych po vás chtěl jakékoliv věštění z křišťálové koule, dokážete odhadnout alespoň podle vlastního názoru další vývoj?

Milan ŠMÍD
Já se domnívám, že současné události svědčí o tom, že orgány činné v trestním řízení fungují, že náš právní řád se řídí přepisy a že zřejmě vyšetřovatel tu kauzu asi dovede ke státnímu zástupci. Potom bude otázka, jestli státní zástupce žalobu vznese.

Jan NĚMEC
Může to podle vás nějak rozkývat český mediální trh?

Milan ŠMÍD
Zcela určitě ne, to bych rád upozornil, že toto je kauza soukromé osoby Vladimíra Železného, to se netkne vůbec televize Novy a jejího vysílání. A musíme si uvědomit, to je můj soukromý názor, že Vladimír Železný už není tím velkým bossem, tím majetníkem televize Nova, on je v podstatě manažerem společnosti MEF Holding, pro kterou tu televizi spravuje, a je otázka, jestli oni ho podrží nebo jestli ho hodí přes palubu.

Jan NĚMEC
Opět, aniž bych po vás chtěl právní rozbory, jaký je váš názor na ten rozchod Vladimíra Železného s firmou CME, který stojí na počátku tohoto sporu?

Milan ŠMÍD
Já se zdržím tady komentáře.

Jan NĚMEC
Není třeba počátkem všech problémů to, že investor vlastně nedrží licenci, neměl by se v tomto bodě třeba změnit zákon?

Milan ŠMÍD
Tam bylo od začátku vícero nestandardních věcí, a pokud znáte moji publicistickou činnost, tak já se domnívám, že určité podrazy byly na obou stranách a já se tohoto svého názoru zatím nevzdám.

Jan NĚMEC
Jak hodnotíte v této souvislosti činnost Rady pro rozhlasové a televizní vysílání?

Milan ŠMÍD
Rada v podstatě se řídí zákonem a ten zákon jí říká, že pokud žadatel žádá o prodloužení licence, tak oni tu licenci mají prodloužit. Takže já se domnívám, že prodloužení licence televizi Nova nestojí nic v cestě a rada, pokud tak rozhodne, takže se může odvolat na zákon, neboť už to takto zákon připravil. Už poslanci zkrátka rozhodli, poslanci vyšli vstříc Vladimíru Železnému, lépe řečeno té investiční skupině, těm podnikatelům, kteří tu Novu dneska vlastní, že... a oni si podle mého názoru za to vykoupili určitý klid před volbami, to je taková dohoda: "Tak my vyjdeme vstříc vám a vy zase potom vyjdete vstříc nám." Ale to už je jiná kapitola a možná, že to je trochu spekulativní, o vztahu médií a politiky.

Jan NĚMEC
Pane Šmíde, já vám děkuji, přeji hezký večer.

| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2001 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd