zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

25.4.2002 RUBRIKA: TV NOVA

Dvakrát o Jiří Šmejcovi a o TV Nova

Rozhovor Ondřeje Drábka s Jiřím Šmejcem v Hospodářských novinách 25.4.2002 je veden v rovině PR informace, neboť se zde dozvíme jenom to, co si daný podnikatel přeje veřejnosti sdělit. Na jednu stranu si říkám, je to dobře, Hospodářské noviny jsou tady od toho, aby o událostech ve světě byznysu informovaly, zvláště o těch, které zajímají širší veřejnost.

Na druhé straně bych jako čtenář očekával, že se novináři podívají i pod sukýnky PR deklarací a budou nás informovat také o tom, co Jiří Šmejc sdělit nechce. Nechci však Ondřeji Drábkovi křivdit, den před tím přinesl do HN zajímavou a vícezdrojovou informaci ze zákulisí financování Novy.

Začněme však u dnešního rozhovoru, který má dva zajímavé momenty. V rozhovoru je jednak obsažena tato informace: Jiří Šmejc pochopil, že mediální podnikání potřebuje dlouhodobou podporu bank, a proto nějakého partnera, u něhož by měl privilegované vztahy, v tomto oboru hledá. Doslova:

hn: Jak by v ideálním případě mělo financování televizí, které ovládáte, vypadat?
Šmejc: Televize by byly financovány konsorciem několika bank. Mezi těmi budou jednoznačné dohody o tom, jaké kdo čerpá zástavy, jaké nese riziko. Jedna banka by to celé zastřešovala.
hn: Jaká banka to bude?
Šmejc:Vedeme složitá jednání a v tuto chvíli o nich nemůžeme informovat.

Až do této doby Šmejc ždímal televizi Nova a její čtyřmiliardový příjem (blíže viz statistiky Louče), ale to se do nekonečna dělat nedá. Takže nějaká banka by se hodila.

Tím druhým novým momentem je otevřené přihlášení se Jiřího Šmejce ke spolupráci televize Nova s deníkem Super. Šmejc zde říká, že "zkusíme využít možností, které má spolupráce deníku s televizí." To naznačuje možnost, že by jednou v budoucnu mohl MEF Holding deník Super od EPIC fondu odkoupit. (Volně fabuluji: ztrátový Super začleněný do struktury České produkční by mohl být položkou, která by snížila placení daní státu.)

Co by však zasloužilo hlubší analýzu a pátrání, je informace, kterou HN a Ondřej Drábek zveřejnili od den dříve v článku "Nova chce koupit svůj vlastní dluh".

Bylo by zajímavé vědět, co se skrývá za přetahováním se o někdejší Šmejcův úvěr u IPB mezi ČSOB a konzolidační agenturou ČKA. Ačkoliv Šmejc úvěr splácí a tudíž není rizikový, ČKA o něj projevila eminentní zájem. Šmejc nejdříve říkal, že mu ČAK nevadí, ale podle Ondřeje Drábka náhle obrátil a snaží se dluh od ČSOB odkoupit.

Já si to dokážu vysvětlit jenom jediným způsobem. Opět fabuluji: Dodnes není jasné, čím se ručilo za miliardový úvěr na nový rozjezd Novy. Zlé jazyky tvrdí, že se ručilo licencí CET 21. Zřejmě kdyby to vyšlo na povrch, Lauder by byl ve sporu o TV Nova na koni. Jenomže ono to do dnešního dne na povrch nevyšlo. Šmejc z pochopitelných důvodů mlčí a rovněž tak bankéři, kteří asi nemají zájem dělat potíže svému klientovi, jenž úvěr splácí.

Kdyby se úvěr převedl na Českou konsolidační agenturu, ta by tuto pohledávku mohla prodat a kupec by se dozvěděl, jak to vlastně s tou zárukou za úvěr bylo. Takže není divu, že Jiří Šmejc dnes prohlašuje:

"Uvažujeme o tom, že bychom si znovu půjčili od nějaké banky a úvěr si pro sebe koupili za 100 % jeho ceny. Tou bankou může být ČSOB, ale v případě že se nedohodneme, zkusíme i jinou banku. Myslím, že by nám někdo půjčil," (článek HN 23.4.: Nova chce koupit svůj vlastní dluh)

Na závěr však opět musím dodat: Spekulace bez předmětných důkazů zůstává spekulací. Někdy však takové spekulace mohou inspirovat při pátrání po tom, jak se věci vlastně mají.

DODATEK 28.4.: Možná skutečně příliš fabuluji a Šmejcova snaha odkoupit dluh od ČSOB má mnohem jednodušší důvod. Subjekt, který by se přes ČAK dostal k pohledávce vůči MEF Holdingu, by měl možnost tuto pohledávku kapitalizovat a stát se spolumajitelem České produkční, což je perspektiva, která se asi Jiřímu Šmejcovi nelíbí. Tak mi to napsal člověk, který věc blíže sleduje. Prodávám, jak jsem koupil.

| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2001 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd