zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

26.10.2002 RUBRIKA: Informace, glosy, polemiky/TV NOVA

Události poslední soboty letního času
(Senátor Železný, Čečenci, zrušený Silvestr)

V sobotu brzy ráno rozhlas přinesl zprávu o tom, že ruské policejní síly v noci osvobodily stovky rukojmí čečenských teroristů v moskevském muzikálovém divadle. Počty obětí z řad rukojmí se celý den průběžně měnily směrem nahoru až dosáhly počtu blízkého stovce. Česká televize připravila několik mimořádných zpravodajských relací, v podvečer také besedu s českými policejními experty a Jaromírem Štětinou, který se do Česka nedávno vrátil z Afghánistánu. Štětina jako obvykle projevil empatii pro čečenský problém a tvrdil, že přes krvavé potlačení únosu, které ruská vláda prezentuje jako vítězství, výsledek byl vítězný pro Čečence. Teroristickou akci však odsoudil.

Kandidát na místo znojemského senátora Vladimír Železný ve svém pořadu Volejte řediteli dvě hodiny před uzavřením volebních místností oznámil, že silvestrovské pořady televize Nova byly v minulosti tak kvalitní a tak světem oceňované, že letos žádný nový Silvestr točit netřeba. Postačí, když se sestříhají ty staré a uvede je Šimek s Bubílkovou. Jinak se věnoval svým oblíbeným tématům: používání pojmu Česko, aroganci intelektuálů pohrdajících divákem Novy atd. atd.

V pořadu ČT Špona diskutovali o Senátu senátoři bývalí (Koukal) odcházející (Žantovský) i úřadující (Falbr). Odborář Falbr kromě jiného prohlásil: není divu, že Senát má ve veřejnosti tak nízkou prestiž, když televize Nova o něm celá dlouhá léta informuje převážně v negativních souvislostech. (Já bych dodal: nejen Nova!) Falbr vyslovil naději, že by se postoj tohoto nejsledovanějšího českého média mohl změnit, kdyby se Vladimír Železný stal senátorem.

Falbrovo přání bylo vyslyšeno v průběhu několika hodin. Ten, kdo sledoval průběžné načítání hlasů na serveru statistického úřadu www.volby.cz, už ve čtyři hodiny odpoledne věděl, že Vladimír Železný jako jediný kandidát ve 27 volebních obvodech se dostal do Senátu již v prvním kole. Mediální známost tedy opět zaúčinkovala podobně jako kdysi u senátora Fischera nebo teď u Táni Fišerové a evangelického faráře Karáska, které preferenční hlasy nedávno vynesly do poslaneckých křesel.

Včera Tomáš Sokol v Hospodářských novinách rozvinul debatu o případné senátorské imunitě Vladimíra Železného (článek "Kdy imunita chrání a kdy ne"), přičemž svoji úvahu zakončil slovy:

"Zcela určitě nebyla (imunita) konstruována tak, že by měla poskytnout dodatečnou ochranu tomu, kdo byl stíhán v době, kdy se politických aktivit nedopouštěl, avšak následně byl zvolen do Parlamentu. V tomto případě není mandát na překážku stíhání."

Jak napsal Jiří Leschtina v Literárních novinách před týdnem (článek "Poslední úprk ředitele Železného"), pražské státní zastupitelství má z případu zamotanou hlavu a zvažuje vyžádání stanoviska od Nejvyššího soudu. Leschtina zde mimo jiné cituje jednoho z bývalých Železného advokátů: "Železný za své zvolení bojuje jako raněný tur. Je to jeho poslední šance, jak utéct před spravedlností."

Jak je vidět, Železný bojoval dobře, i když mu trochu přálo štěstí, když jeho hlavního soupeře, senátora Špačka, postihla zdravotní indispozice, která mohla voliče znejistit při posuzování schopnosti lidoveckého kandidáta vykonávat funkci další funkční období. Na druhé straně, štěstí přeje připraveným, a já si myslím, že těch 350 hlasů, které Železnému pomohly překulit se přes 50tiprocentní hranici, bylo získáno jeho usilovnou aktivitou při předvolební kampani. Kdyby ty hlasy nedostal, v druhém kole by to mohl mít těžší.

Pro mne je teď důležitá odpověď na otázku: Jak dlouho setrvá Železný v křesle ředitele a kdy přijde rozlučka s pořadem Volejte řediteli? Jak Vladimíra znám, pořadu Volejte řediteli by se vzdával velice nerad, a zřejmě se pokusí zachovat si svoje ředitelské místo souběžně se senátorským křeslem co nejdéle. Možná, že si to křeslo ponechá jako vyjednávací argument pro své budoucí kolegy senátory (Odejdu z Novy, jenom když mě nevydáte soudům.). Navíc o tom, zda bude či nebude ředitelem, v konečné fázi nebude rozhodovat on, ale současní investoři Novy.

Jiří Leschtina v Literárních novinách uvádí, že lidem z PPF Železný v ředitelském křesle zatím příliš nevadí, "pokud jim nebude křížit jejich plány na finanční posílení Novy a její výhodný prodej". Investoři tedy se Železným asi počítají. Koneckonců, proč by úsporná opatření (např. plánované zrušení Silvestra) měli vysvětlovat zaměstnancům a divákům Novy oni, když od toho mají Železného.

| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2001 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd