zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

7.1.2004 RUBRIKA: Tištěná média

Když se v MF Dnes "blýská" (nebo "bleskuje"?)

Úvodem srovnání dvou zpráv. Nejprve z Událostí ČT:
„Ve Fakultní nemocnici v Plzni ráno umřela herečka Helena Růžičková. Bylo jí šedesát sedm let. Dva roky se léčila na rakovinu. Kvůli bolestem a selhávání ledvin ji lékaři v minulých dnech uvedli do umělého spánku, ze kterého se Helena Růžičková už neprobrala.“

A nyní totéž ve variantě TV Nova:
„Odešla Helena Růžičková. Smutná zpráva, které by se nejraději nevěřilo, přišla dnes ráno z plzeňské nemocnici. Dva roky statečně bojovala s rakovinou. Velké milovnici života a nepřehlédnutelné optimistce bylo šedesát sedm let.“

Myslím, že i na první pohled je zcela zřejmý rozdíl mezi dvěma styly zpravodajství. Na jedné straně spíše suchá informace, na straně druhé k této informaci byly přidány hodnotící a emocionální přívlastky a výrazy (smutná zpráva, nejraději by se nevěřilo, statečně bojovala, milovnice života). Oba styly mají podle mého názoru právo na život, pokud emoce a hodnocení nepřekročí určitou mez, za níž začnou deformovat věcný obsah předávané informace.

Nevyčítám bulváru, že je bulvárem, ale vadí mi, když mi někdo vnucuje, co si mám o přednesených faktech myslet. Třeba jen v těch emocionálních výrazech typu „šokující událost“ „nemá obdoby“ „jaké bylo překvapení“ „to svět ještě neviděl“. (Nedávno jsem o tom psal v příspěvku Události, které šokují a nemají obdoby.) Přiznávám, že to však může být věcí osobního vkusu. Někomu podobné výrazy nevadí.

Někdo to zkrátka rád bez emocí a někdo zase s emocemi, a podle toho si vybírá média k denní konzumaci. Bohužel, ten výběr se pod diktátem masové sledovanosti, poslechovosti a čtenosti postupně zmenšuje. Lze to dokumentovat „mainstreamovým“ deníkem MF Dnes, který to zřejmě u náročnějších čtenářů vzdal a vydal se na cestu sbližování s Bleskem a Novou.

Výmluvně o tom vypovídají titulky na prvních stranách: Havel ujíždí z Asie, nemůže dýchat (7.1.04), Dopisové bomby děsí EU, (6.1.04), Prezident se opřel do vlády (2.1.04), nebo Pohroma zabíjela i ve spánku, (27.12.03).

MF Dnes rezignovala na informativní charakter titulků a rozhodla se posílit jejich bulvární emocionální a vyvolávačský charakter. Tak například informace „20 000 obětí vánočního zemětřesní v Íránu“ z předminulé soboty se nachází pouze v nadtitulku, který je ovšem přebit hlavní titulkovou řádkou „Pohroma zabíjela i ve spánku“, v níž věcné a adresné informace je jen pomálu. Podobný postup zvolila MF Dnes i při uvedení zprávy o novoročním projevu prezidenta Klause. Srovnávací příklady toho, jak si s titulky poradila další média, uvádím pod čarou.

Není sporu v tom, že MF Dnes ve zpravodajské profesi stále drží slušný standard, zvláště co do šíře témat, o nichž informuje. Ovšem s narůstající kvantitou stránek zde podle mého názoru dochází k rozmělňování a duplicitnímu přežvýkávání témat, které to, co jim chybí na informační hodnotě, se snaží dohnat v titulcích.

Zatím ty titulky jsou ještě v souladu s textem, který uvádějí. Pokud však směr vývoje posledních dvou let v MF Dnes bude pokračovat, možná se dočkáme toho, že také tady si jednou něco přečteme v titulku a pak to v textu budeme marně hledat. Podobně jako tomu bývá v bulvárním tisku.

Že pomlouvám? Vyhledejte si Blesk třeba z loňského listopadu, kde se v anoncích oznamovalo že Ivu Janžurovou vydírali, aby se čtenář později dočetl, že Janžurová vzpomíná na dobu, kdy ji režisér přemlouval, aby roli sestry Huňkové v Nemocnici na kraji města vzala. A takových příkladů je tady na tucty.


  • Událost Havel: MF Dnes: Havel ujíždí z Asie, nemůže dýchat.
    LN: Exprezident onemocněl a ukončil cestu po asijských zemích
    Právo: Havel přerušil kvůli zdraví cestu do Asie
    HN: Havel onemocněl a vrací se z Indie (str.4)
    Metro: Havel předčasně opustil Indii
    Deníky Moravia mají nejčastější titulek: Havel má potíže s dechem, vrací se do Česka
    Z deníků Bohemia jedině Večerník Praha na straně 15 uvedl zprávu ČTK: Havel má potíže s dechem, letí domů. (Že by deníky Bohemia měly tak časnou uzávěrku, aby se mohly tisknout v Německu?)
    Blesk k události mlčí. (Že by také uzávěrka?).
  • Událost zemětřesení v Íránu: MF Dnes: Pohroma zabíjela i ve spánku.
    LN: Zemětřesení zabilo tisíce lidí
    Právo: Zemětřesení v Íránu zabilo tisíce lidí
    HN v sobotu nevycházejí, podobně jako Metro
    Deníky Bohemia: Zemětřesení zabilo tisíc Íránců
    nejčastějším titulkem deníků Moravia: bylo: Zemětřesení si vyžádalo tisíc obětí nebo Zemětřesení zabíjelo Íránce.
    Blesk: Apokalypsa! Írán volá: Pomozte!
    | nahoru |

    CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2001 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
    Copyright © Milan Šmíd