zpět na Louč - komentuje svět žurnalistiky a médií    © Milan Šmíd

25.9.2006 RUBRIKA: Informace, glosy, polemiky

5x o médiích minulého týdne

Kromě aféry s odposlechy novinářů a politiků, jejíž bublina rychle praská, a kterou jsem popsal ve zvláštním článku Louče, pokládám za užitečné zaznamenat tyto události z minulého týdne týkající se médií:

x x x

V pondělí 18.9. vyšel nový regionální deník s názvem Pražský deník, kterým se vydavatelství Vltava-Labe-Press vrátilo do hlavního města, když z něj vloni v říjnu odešlo přeměnou metropolitního Večerníku Praha na celostátní bulvár Šíp.

O pragocentrismu mediálních pozorovatelů (včetně Louče) svědčí, že poněkud zapadla informace o souběžného sjednocení 72 regionálních titulů pod jeden společný název Deník, přestože o tomto rebrandingu uspořádala VLP tiskovou konferenci ve středu 13.9. (představil se tu i nový čtrnáctideník Glanc s Halinou Pawlowskou v čele).

O tom, že VLP usiluje o vmanévrování se do pozice celostátního deníku s jedním názvem, jehož náklad bude audit abc cr vykazovat jako jediný titul, věnoval pozornost pouze odborný týdeník Marketing & Media. Také pořad Média a svět ČT24 z neděle 17.9. se choval pragocentristicky: věnoval se hlavně budoucnosti Pražského deníku.

O to, jak se měnily názvy regionálních periodik VLP, se člověk může přesvědčit na krajových stránkách vlp.cz (např. Vysočina, Rovnost, východočeské noviny apod.). Jak dlouho vydrží staré názvy v podtitulu deníků, není známo. Jednou to však přijde a tak asi skončí v propadlišti dějin jeden z nejstarších titulů české novinářské scény, brněnský deník Rovnost, který měl za sebou více než stoletou historii.

Rovněž webová stránka VLP www.mojenoviny.cz se změnila v minulých dnech na www.denik.cz. Docela by mě zajímalo, od koho a za kolik VLP tuto doménu získala.

x x x

Ve čtvrtek 21.9. uspořádal majitel Novy, společnost CME, v New Yorku investorskou konferenci, kterou vybavila powerpointovými prezentacemi, jež jsou k dispozici na webové stránce www.cetv-net.com. Prezentace Novy je nejobsáhlejší (5,5MB) .

Na stejné stránce je i záznam internetové konference, ve které kromě prezidenta Garina a regionálních šéfů Rumuna Sarbua a Slovince Jurence zde poměrně dlouho hovořil také ředitel pražské Novy Petr Dvořák. Grafy v prezentaci ukazují, že letos Nova vydělá méně, než se před rokem čekalo, ale v příštích letech se výpadek má dohnat. Kromě jiného podstatným zvýšením cen reklamy.

Nova si upevnila pozici lídra trhu, inovace Primy (reality Trosečník, seriál Letiště) dusí konkurenčním nasazováním třetí řady Superstar a reprízou Pojišťovny štěstí. Na druhé straně Rodinná pouta čelící v úterý a ve čtvrtek tvrdé konkurenci Ordinace v růžové zahradě na Nově, sice také prohrávají, ale stále si drží poměrně rozsáhlé auditorium přes jeden milion diváků.

x x x

Přestože už dva týdny média spekulují o tom, že by ředitel Primy Martin Dvořák měl být nahrazen člověkem zahraničního investora, (bulváry Šíp a Aha! dosadily na jeho místo Libuši Šmuclerovou, ta to však dementovala), stále se nic neděje.

Téměř přesně před rokem jsem v Louči komentoval vstup MTG do Primy článkem Prima získala strategického partnera (ale) Jak se spolu podělí?, v němž jsem kromě jiného napsal: "kolem tohoto „dealu“ se možná ještě něco dočteme....věc, která by chtěla lépe vysvětlit, je dohodnutý podíl 50/50, který příliš nevypovídá o tom, kdo co jak kupuje, a jak se věci mají. Není vyloučeno, že může dojít k situaci „vám kořínky, nám vršky“.

Myslím, že ta situace nyní nastala. MTG chce větší kontrolu nad Primou, chce vyměnit ředitele holdingu Martina Dvořáka, nějak se jí to však nedaří. Před rokem tisková zpráva MTG o Prima Holdingu tvrdila, že "MTG will appoint the CEO of the Company and have management control of the business", ovšem z prohlášení Primy vyplynulo, že Martin Dvořák (Ivan Zach) bude i nadále vykonávat kontrolu nad tím nejcennějším, tj. držitelem licence pro vysílání, společností FTV Prima sro.

Netrpělivě jsem čekal na tiskovou zprávu ze zasedání představenstva FTV Prima Holdingu, které se konalo ve středu 20.9. Protože se zde nic nerozhodlo, pochopil jsem, že zahraniční investor opět narazil na záludnosti českého podnikatelského prostředí a nemá sílu své rozhodnutí prosadit. Když jsem zjišťoval, zda o zasedání bude nějaká tisková zpráva, dostal jsem odpověď, že platí press release z minulého týdne. V něm se mimo jiné praví, že „mezi akcionáři probíhají jednání o přerozdělení pozic jejich zástupců ve vedení společnosti“.

Česká média jsou na straně Dvořáka, přestože se Primě letošek programově příliš nevyvedl (pokračování VyVolených, Bar, dnes Trosečník). Osobně se domnívám, že zahraniční investor nechce měnit Dvořáka kvůli nějakým programovým otázkám, ale kvůli ovládnutí toků peněz a budoucí strategii společnosti, kterou český spolumajitel možná vidí jinak, než jeho zahraniční "fifty-fifty" partner.

x x x

Připravované změny v týdeníku Respekt vyvolaly demonstrativní výpověď skupiny redaktorů, která se postavila proti Miloši Čermákovi, pověřenému investory Bakalou a Schwarzenbergem zbavit Respekt dluhů. Vyvolaly také bouřlivou polemiku, kterou lze najít v diskusi k internetovému editorialu současného šéfredaktora Marka Švehly Situace v Respektu.

Další část debat se odehrává na nedávno zřízeném blogu Respektu, kam Miloš Čermák umístil článek Respekt končí? Kvůli Čermákovi? Ne, na který reagoval Erik Tabery polemickou replikou.

Co k tomu říci? Respekt navštěvuji orientačně a články si z něho vybírám individuálně (dle tématu, případně autora). Z publikovaných názorů je mi poměrně blízký ten, který zveřejnil diskutér s nickem challenger. Líbil se mi také historický nadhled "pixyho" Petra Staníčka Česká cesta redakčních reorganizací.

| nahoru |

CHRONOLOGICKÝ ARCHIV 2000-2001 | TEMATICKÝ ARCHIV: INFORMACE/GLOSY | ČESKÁ TELEVIZE | TV NOVA | TV PRIMA | TV3 | ZÁKONY/LEGISLATIVA | POLITIKA | TISK | AUDIOVIZE | KABELOVÁ TV | TELEKOMUNIKACE | HISTORIE MÉDIÍ | NA OKRAJ DNŮ | ŘEKLI O... | PŘEDNÁŠKY/REFERÁTY
Copyright © Milan Šmíd